Русия и Азербайджан ще реализират проекта за енергийна свързаност с Иран

Проектът ще продължи, независимо от намерението на САЩ за санкции

Енергетика / Свят
3E news
779
article picture alt description

Русия и Азербайджан възнамеряват да реализират проекта за енергиен мост с Иран, въпреки едностранните санкции на САЩ срещу Ислямската република. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори с азербайджанския си колега Джейхун Байрамов, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Енергийният мост Русия - Азербайджан - Иран е доста актуален и необходим проект. Всичко щеше да е по-просто, ефективно и полезно за многостранното сътрудничество в рамките на създаването на подобен коридор, ако не бяха нелегитимните едностранни санкции (на САЩ) срещу Иран. Но и в тази ситуация, уверен съм, че ще реализираме всичко, което ще бъде от полза за огромния регион в тази част на Евразия", заяви Лавров на пресконференция.

Русия и Азербайджан съгласуват сключването на около 50 двустранни споразумения в политическата, икономическата и хуманитарната област, съобщи Байрамов.

Руският външен министър изрази надежда, че в бъдеще няма да се повторят инциденти, подобни на сблъсъците, които се случиха миналия месец на арменско-азербайджанската граница.

"По въпроса за Нагорни Карабах трябва да се ръководим от онези решения, които бяха приети от международната общност. В рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) бе разработена сериозна база за преговори", каза Лавров и добави: "Разбира се, по-интензивни преговори не биха попречили, но на първо място, за реализирането на подобни планове трябва да се нормализира цялостната обстановка, включително с прекратяване на каквито и да е инциденти. Много разчитаме, че онова, което се случи през юли, няма да се повтори".

Уреждането на конфликта в Нагорни Карабах трябва да бъде съпроводено от разговор по същество между всички страни, а не да се превръща в имитация на преговори, заяви азербайджанският външен министър.

"Смятаме, че е налице достатъчно сериозна нормативно-правна база и че процесът на преговори трябва да върви на базата на документите, приети от международните организации. На първо място това са четирите резолюции на Съвета за сигурност на ООН и редица други документи, които бяха приети от международните организации пред следващите години. От тази гледна точка, както вече отбелязах, подкрепяме продължаването на процеса на преговори, но смятаме, че той трябва да се води по конкретни въпроси, трябва да е по същество, а не имитация", каза Байрамов.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща