Премиерът на Великобритания Тереза Мей подава оставка на 7 юни

Причината е неспособността да постигне споразумение с ЕС по Brexit

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
1004
article picture alt description

Премиерът на Великобритания Тереза Мей съобщи, че е взела решение за оставка от поста лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия на 7 юни. Тя обаче ще изпълнява задълженията си на премиер, докато не завърши процеса на избор на нов лидер на торите. Тя направи това изявление от официалната си резиденция на Даунинг стрийт 10, след среща с Грейм Брейди, председател на Комитета от 1922, обединяващ, обикновените парламентаристи от торите и определящ въпросите по отношение на избора или смяната на лидера на управляващата Консервативна партия.

„Днес обявявам, че излизам в оставка като лидер на Консервативната и юнионистка партия в петък, 7 юни“ е заявила Мей, цитирана от международните агенции.  

Кампанията за избор на нов лидер на консерваторите започва на 10 юни.

Тереза Мей е уведомила Нейно Величество за намеренията си. Премиерът на Великобритания ще продължи да изпълнява задълженията си на премиер на страната докато процесът за избор на нов лидер не приключи. Предварителната информация е, че този процес  ще отнеме около 6 седмици.

Причината за оставката на Мей е невъзможността да постигне чрез парламента споразумение с ЕС за Brexit. Министър-председателят на Великобритания се сблъска с несъгласия от страна на собствения си кабинет. „Изпитвам и ще изпитвам чувство на дълбоко съжаление, че не можах да осъществя Brexit. Ще се наложи моят приемник да намери начин да прояви уважение към резултатите от референдума. За да успее ще му се наложи да постигне консенсус в парламента, което аз не можах да направя. Този консенсус може да бъде постигнат само в случай, че страните са готови на компромис“, е заявила още тя.

Според предварителната информация, изборите за нов лидер на управляващата Консервативна партия ще бъдат проведени до 20 юли. Това е и датата, в която парламентът на страната излиза в лятна ваканция. Британските медии вече спрягат имената на 7 силни кандидатури за наследник на Тереза Мей.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща