Макрон се надява разговорите с Путин да доведат до лидерска среща за Украйна

Икономика / България
Галина Александрова
194
article picture alt description

Френският президент Еманюел Макрон каза, че се надява разговорите с руския му колега Владимир Путин днес да доведат до лидерска среща за кризата в Украйна в идните седмици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макрон заяви малко след като посрещна Путин в лятната си резиденция Форт Брегансон в Южна Франция, че двамата ще обсъдят как да бъде намалено напрежението във връзка с Иран, сирийския конфликт и контрола върху въоръженията.

Макрон също така призова за зачитане на свободата на словото и свободни избори в Русия.

“Трябва да изразя дълбоката си тревога от ситуацията в Идлиб. Населението в Идлиб живее под бомби, деца биват убивани. Жизненоважно е примирието, договорено в Сочи, да бъде приложено на практика”, каза Макрон на Путин.

Стопанинът на Елисейския дворец заяви, че се стреми към четиристранна среща на върха за Украйна през следващите седмици. Според френския президент налице била „реална възможност“ за мир в Украйна.

Путин изразил „предпазлив оптимизъм“ по отношение на събитията около Украйна след като вече имаше контакти с новия украински държавен глава Владимир Зеленски. Той заяви, че Русия е разтревожена във връзка с договора за забрана на ядрените опити.

По думите му Москва ще подкрепи нормандски формат за преговори за Украйна.

Путин каза, че иска да съгласува с Макрон позиции за уреждане на ситуацията в Либия, посочва ТАСС.

Руският президент пристигна в резиденцията Форт Брегансон, където се срещна с френския президент и съпругата му Брижит. Путин най-напред поднесе букет с цветя в пастелно-розови тонове на френската първа дама, след което се ръкува с Еманюел Макрон, предаде БТА.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща