ЕК одобри Плана за възстановяване на Германия на стойност 25,6 млрд. евро

Икономика / Свят
3E news
393
article picture alt description

Очаква се Германия да получи милиарди евро средства за възстановяване от пандемията, след като Европейската комисия одобри днес разходния план на Берлин, предаде ДПА. След проверка, продължила седмици, Европейската комисия одобри германския пакет за 25,6 милиарда евро. Той е част от общностния план на стойност 750 милиарда евро в отговор на пандемията от Ковид-19, припомня БТА.

Предстои страните от ЕС са съгласуват плановете си, но това се приема за формалност.
"Този план съдържа основни мерки, които ще помогнат на Германия да излезе по-силна от кризата с Ковид-19", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в прессъобщение.

Според представител на ЕС, 42 на сто от парите ще бъдат изразходвани за проекти, които допринасят за постигането на целите в областта на климата. Например, 2,5 милиарда евро са предвидени за обновяване на жилищни сгради и подобряване на енергийната им ефективност.
Освен това, 52 процента вероятно ще отидат за проекти, предназначени да насърчат цифровата трансформация на Германия. Някои от тях припокриват с проекти, определени като допринасящи за "зеления" преход.

Официалният представител на ЕС обаче подчерта, че плановете не са "панацея за всички предизвикателства", пред които е изправена икономиката на страната.
През последните седмици европейски парламентаристи и неправителствени организации изразиха безпокойство дали с повечето от парите действително ще бъде постигнато това, което държавите от ЕС са съгласували.

"Клаймът екшън нетуърк" (CAN), например, твърди, че ЕС заблуждаващо придава на бюджета си екологично отговорен обществен имидж, като разрешава проекти, които вредят на биологичното разнообразие или инвестира в изкопаеми горива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща