Дания е издала първото разрешително за строителството на Baltic Pipe

Климат / България
Маринела Арабаджиева
349
article picture alt description

Дания е издала първото разрешение за прокарването на газопровода Baltic Pipe, по който се планира пренос на природен газ от Норвегия за Полша, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на проекта. Според него, разрешението от датската агенция за опазване на околната среда е получено от оператора на проекта и е „за осъществяване на проекта на територията на Дания. Издаденото на полската Gaz-System разрешение се отнася за наземния участък по крайбрежието на Дания. За строителството на газопровода се изисква обаче и одобрение от датските власти за строителството на газопровода в морския участък във водите на страната.

Полша заяви намерението си за строителството на Baltic Pipe през февруари 2018 г. Проектът е за пренос на 20 млрд. куб м газ годишно, като първоначалният план е за приключване на проекта в края на 2022 година. Проектът се подкрепя от ЕК, като за осъществяването му от европейския бюджет са предвидени 215 млн. евро.

Количеството, потребяван природен газ от Полша е от порядъка на 15 млрд.куб м газ годишно, като страната внася около две трети, а една трета осъществява чрез собствен добив. Основен доставчик на природен газ за Полша е „Газпром“, с който Полша има дългосрочен договор за 10,2 млрд. куб м газ годишно. С цел разнообразяване на доставките и избягване на зависимостта от руския природен газ Полша започна активни доставки на втечнен природен газ от САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща