Градският съвет на Бъркли, Калифорния забранява използването на природен газ в нови жилищни сгради

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
487
article picture alt description


Градският съвет на град Бъркли, щата Калифорния реши единодушно забрана за използването на природен газ в ниските жилищни сгради, съобщава San Francisco Chronicle. Отбелязва се, че това е първият случай в САЩ.


Нормата, предложена от члена на Съвета Кейт Харисън влиза в сила от 1 януари 2020 година и предвижда, че всички нови еднофамилни къщи, по-малки къщи, както и други  жилищни постройки да не бъдат включвани в газовата инфраструктура, а да бъдат задоволявани с електрическа енергия.

По-късно се очаква градът да разработи правила за офисните и многоетажните жилищни здания, ако бъде получено разрешение от щата.

„С гордост гласувах за новаторското законодателство, забраняващо използването на природен газ в новите здания“, заявява кметът Джеси Арегоуин в Twitter. “Ние сме привърженици на Парижкото споразумение (за климата) и трябва да предприемем незабавни мерки за постигане на нашите климатични цели. Това не е радикално. Това е необходимо“.

Още през 2009 г. градът е приел План за действия във връзка с измененията на климата, който е насочен към намаляване на изхвърлянията на вредните емисии с 33 % през 2020 г. и с 80 % през 2050 г. Планът задължава също така градът да използва през 2035 г. 100 % възобновяема електроенергия.
Както е известно през миналата година бяха внесени поправки в законодателството в Калифорния, в съответствие, с което всички нови жилищни сгради трябва да бъдат снабдени със слънчеви електроцентрали.
Норми, аналогични на тези в Калифорния действат и в Дания. Холандия също въведе подобни правила в съответствие със споразумението за климата.

В Европа стават все по-строги изискванията за нулево енергийни сгради и съвсем скоро съответната евродиректива ще започне да се прилага много скоро. Засега България остава в дъното, въпреки приетите с последното законодателство облекчения, особено за сгради, ползващи слънчевата енергия като собствен източник.

 

Вижте и статията: https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/Berkeley-becomes-first-U-S-city-to-ban-natural-14102242.php

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща