Вносът на петрол за Китай от Русия през февруари е спаднал със 17,5 %

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
802
article picture alt description

Вносът на петрол за Китай от Русия през февруари 2019 г. е спаднал със 17,5 % в сравнение с предишния месец – до 5,74 млн. тона, сочат данните на сайта на митническото управление на китайската страна. В резултат, Русия е отпаднала на второ място сред големите доставчици на петрол за Китай. В същото време, спрямо февруари 2018 г. вносът на руски петрол е нараснал с 13,7 %.

На първо място сред доставчиците през февруари се нарежда Саудитска Арабия, която според цитираните данни от международните агенции, е увеличила доставките с 3, 3 % спрямо януари – до 5,95 млн. тона. На трето място се нарежда Ангола, въпреки че вносът на петрол от страната е спаднал с 15 % - до 4,43 млн. тона.

През февруари Китай е увеличил вноса на венецуелски петрол със 17 % - до 2,03 млн. тона, на бразилски – с 6,1 % до около 4 млн. тона. Освен това съществено са се увеличили покупките от Иран – с 22 % спрямо януари – до 1,96 млн. тона.

Китай освен това е увеличил през миналия месец и покупката на петрол от САЩ, след прекъсване през декември и януари, въпреки че количествата са малки – от порядъка на 85,8 млн. тона.

Общо обаче Китай е понижил вносът на петрол през февруари с 8 % - до 39,2 млн. тона при 42,6 млн. тона през януари, според Bloomberg.
Според оценка на анализаторите от Wood Mackenzie ръстът на търсенето на петрол в Китай ще спадне с една трета през тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща