В Русия потребителите на ток ще могат от 1 юли да печелят от намаляване на електропотреблението

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
360
article picture alt description

Малките и средни потребители ще могат да намалят разходите си за електроенергия, получавайки заплащане от енергийния пазар за намаляване на потреблението в определено време. Съответните пилотни проекти в Русия стартират от 1 юли, съобщават руските медии.

Предлага се да се икономисва чрез намаляване на потреблението в определени часове и използване на други часове от деня. Така например през деня се ползва повече електроенергия, отколкото през нощта. Има също така утринни и вечерни пикове на потребление. За да се обезпечи електроенергията в такива пикови часове се включват електроцентрали, които през нощта не работят, но ако пиковото потребление продължи да расте ще са необходими нови централи, които обаче ще трябва да се платят от потребителите. Затова, с цел избягване на високото пиково потребление се предлага отлагане на дадени дейности в други часове на деня, за което пазарът се отплаща. Това е изгодно и за потребителите и за производителите , затова възникна идеята за пилотни проекти, при които се пробва разпределяне на потреблението по различни часове.

Руското правителство излезе с правителствено постановление през месец март 2019 г. по отношение на пилотните проекти. Те стартират от месец юли тази година и ще се провеждат до края на 2020 г.

Засега в пилотните проекти ще могат да участват потребители от малкия и средния бизнес. Ако пилотните проекти за икономия на електроенергия се окажат успешни, през 2021 г. в тях ще могат да се включат и обикновени граждани.

В световната практика основните решения за въвличането на малките и средните потребители в такива проекти са свързани със създаването на специални компании – агрегатори, които обединяват няколко потребителя. През юни диспечерът на Единна енергийна система на Русия - „Системен оператор“ е избрал 20 компании – агрегатори за участие в пилотния проект. Те ще участват до 30 септември, а след това ще бъдат сменени от победители в следващ конкурс.

Отплатата на услугите на агрегатора за управление на търсенето по време на действието на пилотните проекти е около 85 хил. рубли годишно за предоставянето на услуги за намаляване на натоварването с 10 кВт, което според обясненията на руските медии е понижение с около 15 – 20 % на сметките за ток.

„Агрегаторът се явява посредник между доставчиците (на електроенергия), получавайки от електроенергийния пазар заплащане за намаляване на електропотреблението, а потребителят му плаща за услугата за промяната на потреблението. Средният доход на потребителя ще зависи от обема на намаляване на товара и неговата продължителност и ще е около 500 хил. рубли за 1 МВт“, коментира за РИА Новости Александър Бородич, блокчейн платформата Universa.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща