Австрия увеличава съдържанието на H2 в газовата си мрежа от 4 до 10 процента

Енергетика / Свят
3E news
723
article picture alt description

Австрия увеличава пределното съдържание на водород (H2) в мрежата си за транспортиране и разпределение на природен газ от 4 до 10 %. Такова пределно ниво на съдържание на водород предвижда и германския отраслов стандарт. 

В Австрия от 1 юни е в сила нов регламент G B210 OVGW на Австрийската асоциация за газ и вода – националното обединение на операторите на системите за газоснабдяване и водоснабдяване. 

„Новият регламент е следващият етап по пътя за енергиен преход. Следователно газовата мрежа с добре развита инфраструктура не само е достъпна за доставка на енергия, но също така е готова и за използването й за насърчаване на декарбонизацията“, заявяват от обединението.

„Газовите уреди за бита  – от газовия котел до газовата печка още могат да се използват както обикновено. С повече водород в мрежата те работят по-екологично, без оскъпяване на  модификацията и разходи за инвестиции в други отоплителни системи.

Различните европейски стандарти засега, или не определят предела на концентрация на водород  в природния газ, или посочват различно ниво. Европейският стандарт DIN EN 16723 ограничава водорода в природния газ, пренасян по тръбопровода на ниво от 0,5 %. Германският стандарт DVGW G262 дава ограничение до 10 %, но в компресирания природен газ за автотранспорта – не повече от 2 % (заради разрушаващо въздействие върху стоманата), в газа за газови турбини – от 1% до 5 %.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща