Спешни промени в изборния кодекс, смяна на главния прокурор и разглеждане на Плана за възстановяване са основните приоритети на партиите

Икономика / България
3E news
457
article picture alt description

Спешни промени в изборния кодекс, промяна в съдебната власт и процедура по смяна на гланвия прокурор, обсъждане в парламента на Плана за възстановяване и устойчивост, преодоляването на две кризи ще бъдат сред приоритетите на политическите партии в новото 45-то Народно събрание.

От ГЕРБ подчертаха, че ще направят опит да съставят правителство с отговорността на първа политическа сила, подкрепена от най-много български граждани. Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че ще внесе предложения за изборния кодекс за мажоритарни избори. Според Атанасова не трябва да има реваншизъм, а да се работи за слогана “Съединието прави силата”. ГЕРБ има волята и опита от ден първи да започне да работи за справяне с актуалните проблеми.

От “Има такъв народ” казаха, че ще внесат още днес промени в избирателния кодекс за възможност всички българи в чужбина да гласуват по пощата, по време на гласуването да се осигури видеонаблюдвение и субсидията на партиите да стане един лев.

От БСП ще поискат ревизия на всички сделки на предходното правителство. Партията е готова да внесе още днес в деловодството на парламента предложения за подкрепа на малкия бизнес и младите семейства в условия на криза, каза лидерът на партията Корнелия Нинова. Според нея Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде максимално бързо внесен за раглеждане в Народното събрание.

ДПС няма да подкрепи нито един от първите три парламентарни партии, но ще подкрепи няколко основни приоритета, план за излизане от кризата и програма за възстановяване и устойчивост. Според председателят му Мустафа Карадайъ. Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, каза още той. Сред останалите приоритети са ускоряване на развитието на страната, достойно членство в евроатлантическите структури.

Партията "Демократична България" постави въпроса за постигане на съгласие на основата преди всичко на законност. Тя трябва да бъде в основата на всяко съгласие, каза председателят й Христо Иванов.Според него Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен в ЕК, отказът от това е бягане от отговорност. Приоритетите на партията са десет. Първи приоритет ще бъде главният прокурор да бъде подложен на демократична отчетност и партията вече събира подписи за промяна на Конституцията в тази посока. Ще работим за реформиране на Висшия съдебен съвет и предсрочно отстраняване на прокурора Иван Гешев. Внесени са днес промени да отпаднат специализираните съдилища и специализираната прокуратура. Необходими са още промени в изборния кодекс за гласуване дистанционно на българите в чужбина. Сред приоритетите е и електронното управление. “Демократична България” ще подкрепи правителство на “Има такъв народ”, това не е банкетна подкрепа, а подкрепа по политики, каза Христо Иванов.

От "Изправи се. Мутри вън!" дадоха заявка за изведат мутрите от управлението. Според председателя на партията Мая Манолова ще бъдат внесени промени в изборния кодекс, за смяна на главния прокурор и регулаторите, партията ще представи програма за защита на малкия бизнес, семействата, хората с увреждания, хората със свободни професии. Ще настояват за обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост в българския парламент. 

Всички нови политически партии в парламента дадоха акцент и за промяна в медийната среда с прозрачност върху собствеността на медиите и защита на свободата на словото. БСП и “Демократична България” откроиха и важността за приемане на план за ускоряване на доброволната ваксинация за по-бързо справяне с кризата. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща