Проф. д-р Иван Тодоров: Основателно ли е президентското вето върху промените в Закона за държавната собственост

Икономика / България
Галина Александрова
585
article picture alt description

 

Според Конституцията частни собствености могат да бъдат отчуждавани само ако няма как нуждите да бъдат задоволени по друг начин и срещу предварително и справедливо обезщетение. Това обясни в интервю за Bloombergtv.bg проф. д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на „Георгиев, Тодоров и Ко“ повод на ветото на президента върху промените в Закона за държавната собственост.

Кабинетът предложи и парламентът гласува Закон за изменения на Закона за държавната собственост с аргумента, че отчуждителните процедури се изпълняват много бавно и това забавя инвестиционния процес. Президентът Радев обаче е притеснен, че така частната собственост не подлежи на достатъчна защита.

„Досега разпоредбата беше, че отчуждителните заповеди подлежат на предварително изпълнение за национални обекти, като в закона е пояснено кои са те. Сега се добавя това да са обекти и от национално значение. Не е казано обаче кои са те, това трябва да се определя от Министерски съвет и Народното събрание“, коментира проф. Тодоров.

Той обясни, че промените не засягат инвеститори от ранга на германския производител на автомобили Volkswagen например, за чиято инвестиция страната ни се конкурира.

„Никой чуждестранен инвеститор няма да се насочи към място, което тепърва ще се отчуждава. За подобни решения вече има определени локации и изградена инфраструктура“.

Тодоров коментира и част от конкретните текстове на измененията в закона, част от които предвиждат Конституционния съд да има възможност да определя парична гаранция в размер на 1/3 от внесеното обезщетение за пропуснати ползи, което се дължи от инвеститора. 

Това е един от основните проблеми... Досега се изискваше гаранциите да бъдат в пълен размер, нямаше ограничения... Така се нарушава разпоредбата на Конституцията да има предварително и справедливо обезщетение“.

Според него държавата може да разреши проблема си като ускори производството по отчуждаването до 10 пъти.

Второто нещо е да се предвидят много кратки срокове за приключване на производството, включително и през летните ваканции, когато Конституционният съд спира работа“.

Цялото интервю можете да видите на: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2019-05-28/osnovatelno-li-e-prezidentskoto-veto-varhu-promenite-v-zakona-za-darzhavnata-sobstvenost

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща