НСИ: Енергийните фирми най-устойчиви на пазара, закриват се по-рядко от останалите

Икономика / България
Галина Александрова
195
article picture alt description

В България най-устойчиви са енергийните компании, които се задържат най-дълго на пазара и по-рядко биват закривани. Това показват публикуваните от НСИ данни за т.нар. демография на предприятията, като последните са към 31 декември 2017 г., пише „24 часа“. Също както дружествата от енергетиката и фирмите, занимаващи се с добив на природни богатства, се закриват най-рядко, става ясно от изследването на националната статистика.

От всичките създадени и регистрирани през 2012 г. 42 136 български предприятия пет години по-късно продължават да съществуват и да развиват някаква дейност едва 2359, т.е. само 5,6% от тях.

Най-бързо се създават и след това се закриват фирмите, които се занимават с търговия с недвижими имоти – на петата годинаоцеляватедва 4% от тях. Строителните фирми също са с къс живот – около 4-5 години.

Най-разпрострарена през последните пет години е регистрацията на фирми за търговия или за автосервизни услуги. След тях предпочитаният предмет на дейност е търговията с имоти, строителството и - четвърто място - хотелиерско-ресторантьорският бизнес. Поотделно ресторантите и хотелите са съвсем малко повече от брокерските фирми и от строителните предприятия.

Една от дейностите, в които се регистрират все повече фирми у нас, ев областта нанаучнитеизследвания.Там и заплатите растат по-бързо през последните 3-4 години. Очевидно става въпрос само за изследвания, които са финансирани по европейски или други донорски програми, тъй като в тази сфера на дейност в предните години не е имало такова голямо раздвижване, отбелязва „24 часа“. Предприятията с такъв предмет на дейност обаче не се отличават с дълъг живот, тъй като се създават само във връзка с конкретни проекти и след изтичането им регистрацията се прекратява.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща