Носенето на маски на закрито отново става задължително

До края на седмицата щабът ще решава дали да се удължи извънредното епидемично положение

Икономика / България
3E news
742
article picture alt description

Във връзка с разпространението на коронавируса у нас на масови мероприятия ще се носят маски, ще се носят и на затворени пространства. Задължително остава носенето на маски в обществения транспорт, лечебни заведения и аптеки. Това заяви министър Кирил Ананиев на пресконференция на здравния министър Кирил Ананиев, представители на Националния оперативен щаб и директори на лечебни заведения във връзка с разпространението на COVID-19.
"Анализът на седмична база показа увеличение на броя на положително носителите на коронавирус от една страна и от друга страна неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани в тази ситуация на действащите мерки, които и в момента на базата на моите заповеди са в сила", посочи още министърът.

"Това ни дава основание без да въвеждаме някакви нови извънредни, тежки мерки, да се обърнем чрез вас към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса, а и оттам по-висока степен на заболяване на българските граждани", коментира Ананиев.

Той обясни, че са договорени мерки от утре - 0.00 ч. всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълнямост до 50 % на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства. "Това се отнася както за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания", посочи Ананиев.

По думите му задължително ще е и в магазините да се носят маски. "Персоналът, който работи в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовият контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това число и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките. При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50 % ,т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", увери министърът.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор и да се спазва физическата дистанция от метър и половина. При останалите спортни състезание пълняемостта да остане до 50%.

До края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична ситуация в страната.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща