Министерството на туризма отново проверява за нарушения плаж Смокиня-север

Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене, съобщиха оттам.

Климат / България
3E news
513
article picture alt description

Министерството на туризма ще извърши незабавно поредна документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера. Това съобщиха от ведомството след публикации в медиите, че на плажа се строи дискотека. При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г.

Внесените и одобрени през 2021г. в Министерството на туризма схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, като министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри. Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община.

Към момента  в Министерството на туризма няма информация дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене.

След първите сигнали за разораване на плажната ивица, концесионерът отрече да има нарушения и засягане на дюни. Според него разораването започва на 2,5 метра от плажа. Според специалисти обаче става дума за ембрионални дюни (зараждащи се дюни), които не фигурират в специализираните карти на Черноморското крайбрежие. Вече няколко пъти и 3eNews писа, че реално половината от дюните не присъстват на специализираната карта от години макар те да са били картирани още през 2012 година. Към момента вместо да бъдат държавна собственост, голяма част се оказват частни. Проверките на прокурата по случая дали и какви нарушения има на плаж “Смокиня-север” продължават.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща