Инж. Емил Христов: Всички заедно трябва да се обединим за осъществяване на плавен преход към нисковъглеродно производство

внедряването на биомаса и използването на природен газ са огромна крачка към създаване на „зелена“ енергия, казва изпълнителният директор на ТЕЦ

Енергетика / България
3E news
997
article picture alt description

Инж. Христов, дълго време бяхте обект на критика на някои зелени активисти. Сега сякаш това се променя.

- Прав сте. Години наред ТЕЦ Бобов дол бе обект на критики от различни екологични организации. Основните твърдения от тяхна страна бяха свързани с това, че чрез дейността си ние замърсяваме околната среда в района. Винаги сме търсили диалог и сме се опитвали да обясним коректно на критиците ни какви са реалните факти. Надяваме се да сме успели и хората да са разбрали, че ние като централа  се стремим да се модернизираме и да започнем да работим екологично.

Не един път сме били обект на проверка от различните институции в държавата. Надявам се днес вече обществото да е разбрало, че ние стриктно се придържаме към нашите разрешителни и изискванията на компетентните органи в лицето на РИОСВ и МОСВ. За нас са особено важни хората от региона. Ние с тях сме съграждани.

Разбираме, че доверие се гради трудно и му е нужно повече време. Силно се надяваме, че с политиката ни за повече прозрачност ще спрат всички спекулации по наш адрес, за да продължим да извършваме обичайната си дейност.

Имахте намерение да оползотворявате РДФ, обаче се отказахте. Това резултат на нежеланието на местните хората ли бе?

- В голяма степен да. Съобразихме се с общественото мнение в региона. Дано хората и институциите го оценят, защото ние осъществихме изключително сериозни инвестиции. Да вземем това решение бе трудно за нас. В крайна сметка го направихме.

Защо хората бяха притеснени от РДФ-а?

- Защото се наложи тезата, че използването на РДФ е вредно за околната среда. Въпреки, че е точно обратното. В цял свят редица страни го използват за по-екологично производство на енергия. Действително за производството на РДФ се използват третирани отпадъци. Това не е просто боклук, както някои хора, които не разбират, твърдяха.

Ние получихме разрешение за извършване на тази дейност, защото изпълнихме на всички изисквания. И в момента работят пречиствателни съоръжения, които гарантират, че няма негативно влияние върху околната среда и здравето на хората.

Допуснахме слабостта да не успеем да обясним ясно на хората, че вреда от използването на РДФ няма. Създаде се обществено напрежение и ние лично взехме решението, че повече няма да оползотворяваме РДФ. Нещо повече,  последната проверка от РИОСВ показа, че ние не горим РДФ.

Все пак ще довършите ли инсталацията за РДФ?

- След като се отказахме да изгаряме отпадъци, няма да продължим работата по тази горивната инсталация. В това да я довършваме, няма никаква икономическа и друга логика.

Инж. Христов, има ли потенциал България да се превърне в страна с по-чиста околна среда?

- България разполага с голям потенциал за развитие в областта на екологията и околната среда. В последните години държавата и всички промишлени предприятия работим за създаване на по-екологично производство. Търсят се алтернативи на изкопаемите горива, именно в тази посока. Ще Ви дам примери, внедряването на биомаса и използването на природен газ са огромна крачка към създаване на „зелена“ енергия.

Активното ни участие в Европейската зелена сделка е средство е тази посока. Опазването на чистотата на въздуха е задача, с която трябва да се ангажират всички, без да се налага да противопоставяне  на екологията сенергетика и индустрията. Моето мнение е, че е възможно двете заедно да работят ръка за ръка.

Как да се намери „златната среда“?

- Трансформацията на предприятията в енергетиката, които работят с въглища, на фона за „Зеления пакт“ е неизбежна. Ние също работим за намиране на начини за плавно  преминаване към екологично производство на енергия Участието ни в платформата “Brown to green”, която бе създадена, за да работим по плана за достигане на нисковъглеродно производство, показва нашето намерение да продължим да работим без да замърсяване на околната среда.

Идеята на Платформата за цялостната трансформация и развитието на Югозападния въглищен регион. Е подкрепена от множество институции ои организации, което е отлично. Заедно трябва да търсим решение как предприятия като ТЕЦ Бобов дол могат да надградят досегашното си технологично състояние и да се развиват икономически, без да се налага да затворят и да оставят хиляди работници без работа. 

ТЕЦ Бобов дол има потенциал и възможностите му не са изчерпани. Ние не бива  да позволим  голямо предприятие да изчезне от енергийната карта на България. Това не е полза само за нас, а и за всички българи.

Какви ще бъдат идеите, които ще представите в Платформата?

- Ще представим нашите намерения за плавна промяна на горивния микс на ТЕЦ Бобов дол. Ще презентираме какъв е капацитетът на предприятието и какво е възможно да се направи като подобрения и обновление, за да отговаря на изискванията на екологичното законодателство. Ще разработим план за възможните инвестиции и обновление на предприятието. Ще споделим и възможностите, които ние виждаме за преквалификацията на нашите служители. Трябва да се помисли и за въгледобива в Югозападния регион.

Споделете с нас някои от  Вашите идеи.

- Мога да дам за пример внедряването на биомаса. Имам предвид слама от пшенични, оризови и царевични култури, както и от дървесина. Биомасата е екологична суровина, от която се получава нисковъглеродна енергия.

Ние имаме договори със земеделски производители, от които получаваме тази продукция. Много по-добре е да правимвторичен продукт от биогоривата, който да се реализира на пазара, отколкото те да се депонират на сметищата.

Какви мерки са необходими оттук нататък в сектора Ви, за да следвате политиката на ЕС?

- Инвестиции в изграждането на нови мощности и промяна на производствения микс. Днес повече от всякога са необходими разумни решения за постигане на икономически и социално справедлив преход към нисковъглеродно производство на енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща