ВАС прекрати делото срещу решението на КЗК да върне "Аркад" за строител на газопровода от границата с Турция до Сърбия

Енергетика / България
Галина Александрова
1094
article picture alt description

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Консорциум „Газово развитие и разширение в България“ /ГРРБ/ срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по избора на изпълнител на газовия проект за изграждане на 474 км от турско-българската до българо-сръбската граница за пренос на природен газ от "Турски поток" и други източници през територията на България към Сърбия и ЕС. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на ВАС, според което че с определението си съдът прекратява производството по делото.

Припомняме, че в откритата процедура за избор на изпълнител участваха трима кандидати - "ОТ Industries Fovallkozo Zrt., OT Industries - KVV Kivitelezo Zrt.", консорциумът  „Газово развитие и разширение в България“ и ДЗЗД „Консорциум Аркад“. От процедурата бе отстранен OT Industries - KVV Kivitelezo Zrt.", тъй като според възложителя не отговаря на поставените критерии за подбор.

В края на май българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" декласира „Аркад“ с мотива, че не е подал навреме редица необходими документи. Междувременно стана ясно, че ГРРБ са представили по-добра оферта. Становището на КЗК обаче е, че предложената от ГРРБ отстъпка от първоначално оферираната цена за изпълнение на поръчката представлява недопустимо изменение на офертата извън срока, регламентиран в Закона за обществените поръчки.

На 27 юни КЗК отмени решението на „Булгартранзгаз“ за декласиране консорциума „Аркад“ и започване на разговори с  ГРРБ.

Огласеното днес определение на върховните магистрати е на основание липса на воля за обжалване от страна на консорциума "Газово развитие и разширение в България". Тя е констатирана във връзка с постъпила по делото писмена молба от "Комплишънс Дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България, който е един от участниците в Консорциума.

Според съдиите участниците в Консорциума не са подали самостоятелна оферта и по тази причина нямат право да подават самостоятелни касационни жалби срещу решението на КЗК.

Определението може да се обжалва в 7-дневен срок пред петчленен състав на Върховния административен съд с частна жалба.

 
Изборът за изпълнител за участъка от турско-българската до българо-сръбската граница беше стартирана в края на миналата година. На България ще са нужни над 2,8 млрд. лева за изграждане ключовата тръба в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия.

В проведената от "Булгартрансгаз" състезателна процедура за избор на изпълнител най-добрата оферта за изграждането на инфраструктурата на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница предложи Арабско-италианският консорциум "Аркад". Консорциумът "Аркад"е обединение на „Аркад Ей Би Би С.п.А.“ - Италия и „Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни“ - Саудитска Арабия.

Избраният консорциум предлага цена 1,288 млрд. евро при строителство в рамките на 250 календарни дни или 1,102 млрд. евро при строителство за 615 дни. Офертата на втория допуснат в надпреварата италиано-люксембургски консорциум е със значително по-висока цена.

Новото трасе ще минава паралелно на северния магистрален газопровод в посока западната граница. Очаква се след 2020 г. по тези тръби да идва газ поне от три независими източници, както настоява директивата не ЕК. Компаниите, които подписаха договори за пренос на газ по бъдещата тръба, са руската "Газпром Експорт" и швейцарската МЕТ.

 

Решението на ВАС: http://www.sac.government.bg/news/bg/2019916-1

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща