Валентин Николов: Без работещ Парламент няма как да се продължи либерализацията на пазара на едро от 1 юли

Енергетика / България
3E news
1258
article picture alt description

Либерализацията на едро на пазара, заложена в Закона за енергетиката от 1 юли 2021 г., няма да заработи без парламент. Това заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов пред Радио „Фокус“. Той потвърди, че има трудности, които произтичат от новата европейска политика във връзка със Зелената сделка свързана с ниско емисионна икономика, защото трябва да се преструктурира енергетиката, което изисква усилия, финансов и законодателен ресурс.

„Всички тези неща, включително тази политика на ЕС, пораждат от друга страна нарастването на инструменти, които да стимулират държавите да направят съответните реформи. Това са въглеродните емисии, които нараснаха над 50 евро, което дава проблем върху дружеството да оцелява и да работи пълноценно. Имам предвид ТЕЦ „Марица Изток 2“, коментира Николов.

От друга страна ТЕЦ „Марица Изток 1 и 3“ имат съответните си договори с НЕК, която също е задължена да изкупува такива въглеродни емисии. Това поражда голям натиск върху холдинга. Но иначе БЕХ не е на загуба. Напротив, бих казал, че е на печалба. Скоро ще бъде публикуван консолидираният финансов отчет, както е по закон, т.е. ние няма да изчакаме последния ден на срока за публикуването му, така че той ще бъде публикуван“ , обясни Валентин Николов. Той припомни и съобщението на агенция „Фич“, че е повишила кредитния рейтинг на БЕХ, което пък е допринесло за нов облигационен заем от 500 милиона евро, т.е. 1 милиард лева.

Николов обясни още, че част от дълговете, които холдингът разпределя, отиват за разпределяне на задължения и бе категоричен, че трябва да се вземат мерки, за да е ясна програмата, по която тези дружества ще се преструктурират, така че да отговарят на новите предизвикателства.

Намираме се в предизборен период, когато няма работещ парламент, припомни част от проблемите Николов. Той изрази надежда, че след изборите на 11-ти юли ще има ново работещо правителство, което да завърши либерализацията на едро на пазара, заложена в Закона за енергетиката. Според него сега е моментът да се заложат основите на икономика и енергетика базирана на нулево емисионна електроенергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща