България ще завърши строителството на „Балкански поток“, отклонение от „Турски поток“ до края на 2020 г.

Има голям потенциал за задълбочаване на отношениятта с Русия в сферата на енергетиката, заяви председателят на Народното събрание на България пред членовете на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1051
article picture alt description

България планира да завърши строителството на Балканското отклонение от „Турски поток“ - „Балкански поток“ до края на 2020 година. Това е заявила председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева на среща с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, пишат руските медии.

„Що се касае до „Южен поток“, ние в качеството си на първа страна, приемаща доставките на газ от Русия от поредицата от други страни бяхме принудени да прекратим действията по осъществяването на този проект, тъй като бяха констатирани нарушения на третия либерализационен пакет. Става дума за това, че собственикът на газа е и притежател на газопровода, което не отговаря на изискванията на третия либерализационен пакет“, е напомнила Караянчева.

Русия през декември 2014 година, заради липсата на конструктивна позиция от страна на ЕС се отказа от „Южен поток“, след което започна осъществяване на идеята за изграждането на нов газопровод в посока Турция (“Турски поток“), припомнят медиите.

„В съответствие с европейските директиви ние започваме строителство на отклонение от „Турски поток“. Ние не се отказваме от изпълнението на задълженията към гражданите на страната си. В тази връзка бяха направени изменения в Енергийната стратегия на нашата страна и до края на 2020 година, при пълно спазване на европейските директиви ще бъде завършено строителството на отсечката – така нареченият Балкански поток, който ще осигури доставката на газ за други страни от Европа“, е заявила още тя.

Проектът „Турски поток“ предвижда строителството на газопровод от две тръби с капацитет от по 15,75 млрд. куб м природен газ всяка. Доставките  на руски газ по първата тръба са предвидени за турските потребители, а от втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. Пускът на газопровода се планира до края на 2019 г.

 

Сътрудничеството в енергетиката трябва да бъде продължено при спазване на принципите – целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и пазарно обоснована цена. „България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз“, каза още Цвета Караянчева.

 

Председателят на Народното събрание отбеляза, че сътрудничеството между България и Русия в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане.

Цвета Караянчева добави, че в дневния ред на българо-руското сътрудничество са и инвестиционните перспективи.

През последната година и половина политическият диалог между България и Русия на най-високо ниво е обнадеждаващ, посочи в словото си Цвета Караянчева. Тя подчерта, че динамиката на политическите контакти, както и солидният потенциал на двустранните връзки, трябва да доведат до увеличаване на практическото взаимноизгодно сътрудничество. Ние искаме да развиваме отношения с Руската федерация, основани на диалога, конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите, заяви председателят на Народното събрание.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща