ЕК одобри държавната помощ за терминала за втечнен природен газ Kрък в Хърватия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
232
article picture alt description

Хърватия ще осигури 43% от общите разходи за 234 милиона евро -Финансирането от ЕС обхваща още 43%, останалото е от компании - Планиранплаващ терминал за внос онлайн от 2021 г. Брюксел - Европейската комисия одобри плановете на хърватското правителство да предостави 100 милиона евро ($111 милиона), за да подпомогне изграждането на терминала Крък за внос на2,6 млрд. куб. м втечнен природен газ в страната. Проектът за 236 милиона евро е изцяло официално финансиран, тъй като в края на 2017 г. ЕС предостави 101,4 милиона евро от Механизма за свързване на Европа, а разработчикът – NGCroatia, предостави необходимите останали 32,2 милиона евро.

LNG Croatia - съвместно предприятие 85:15 между държавната компания за газ и електроенергия в Хърватия и националния оператор на газопреносната система Plinacro, планира да въведепрез 2021 г.

плаващото звено за съхранение и регализация онлайн.

ЕС гледа наLNG терминала Крък като на стратегически проект за диверсификация на доставките на газ за Югоизточна Европа, която разчита до голяма степен на вноса на руски газ, а проектът от 2013 г. е определен от общ интерес на ЕС. Наблюдателите на индустрията казаха, че проектът може да се бори да бъде търговски жизнеспособен и че високото публично отразява това ЕК заяви в сряда, че хърватският енергиен регулатор ще определи таксите за LNG терминала и всяка компания може да си резервира капацит. 20% Запълване LNG Croatia заяви през февруари, че 0,52 Bcm/година, 20% от общия наличен капацитет, са били резервирани по време на обвързващия открит сезон и че икономическият тест за тези обеми и индикативните тарифи са положителни. Плаващото съоръжение за превоз и съхранение/ FSRU Golar Vikingима капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 140 000 куб.м и номинален капацитет за регазификация на втечнен природен газ от 2,6 Bcm / годишно. Хърватия използва газ около 3 Bcm / на година и добива 1,2 Bcm / годишно, но нейният собствен добив намалява.

Други доставки включват 1 Bcm / година от руския Газпром, съгласно 10-годишен договор, подписан през септември 2017 г. с хърватския вносител на газ и търговец Prvo Plinarsko Drustvo. Транс-Адриатическият тръбопровод също може да доставя газ на балканския пазар, когато се появи онлайн през 2020 г.

 

2019, by Siobhan Hall, spglobal

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща