Bloomberg: Путин се присмя на „зелените“ по време на изказване в най-замърсения регион на Русия

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
441
article picture alt description

Olga Tanas, Dina Khrennikova



Руският президент се безпокои за птиците и червеите във вятърните енергийни паркове.

Фокусът върху възобновяемите източници е „ефектен, но неефективен“, казва Путин.


Владимир Путин, като ръководител на водещ световен експортьор на нефт и газ иска светът да направи пауза и да се замисли за влиянието на възобновяемите източници на енергия върху дивата природа. Особено върху червеите.“Всички знаят, че вятърната мощност е добра, но дали в такъв случай си спомнят за птиците ? Колко птици загиват ? Те (вятърните турбини) така се тресат, че чак червеите изпълзяват от земята!“ - заяви той по време на Глобалната среща за производство и индустриализация, в Екатеринбург, който е и столица на най-замърсената в Русия Свердловска област.

„Ще се чувстват ли хората  удобно, ако живеят на планета със забити като колове вятърни турбини и покрита с няколко слоя слънчев батерии?“ , попита той. В Свердловска област се намира най-голямото предприятие за производство на титан, а този регион е и един от най-големите производители на мед и метална продукция.

В миналото Путин и руското правителство нерядко излизаха с аргументи в защита на природата при реализиране на собствени планове. През 2006 г.  министерство на природните ресурси заплаши да спре проект за LNG в далекоизточния Сахалин, обяснявайки това със стремежа за защита на китовете и лосовете. Точно по това време „Газпром“ водеше преговори за влизане в съвместно предприятие. Когато тази компания получи контрол над проекта, въпросът бе уреден.

Неотдавна Путин заяви, че Америка ползва много опасни за околната среда технологии за добив на нефт. По думите му, в някои американски щати, където се използва технологията за хидроразрив на пластовете, от крановете на чешмите вместо чиста вода тече черна слуз.

Самокритичен анализ

Страните, добиващи изкопаеми горива се опитват да си намерят място в света, където все по-често се използва чиста енергетика. Саудитска Арабия, притежаваща най-големите запаси от петрол в света смятат да построи слънчева електроцентрала за 200 милиарда долара. Водещи петролни компании от САЩ се сблъскват с протести на активисти и инвеститори, които искат от тях да се заемат с решаване на климатичните проблеми, заплашвайки ги с оттегляне като акционери.

В Русия, която влиза в първата в света тройка по добив на петрол и заемаща второ място по доставки на газ, преходът към зелена енергетика се осъществява много бавно. Добивът на нефт и газ са ключови сектори за нея, даващи около 40 процента от държавните приходи. Компаниите не искат да се занимават с проекти за възобновяеми източници, тъй като са с едни от най-ниските производствени разходи.


Фокусът на вниманието към алтернативните източници на енергия и пълният отказ от атомна и въглеводородна енергетика „са ефектни, но неефективни“ и водят до проблеми, казва Путин.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща