Британският пазар на акции все още е подценен, смятат експерти

Икономика / Свят , Финанси
Георги Вулов
249
article picture alt description

Британският фондов пазар расте по-бързо от американския тази година, но някои експерти смятат, че той все още е подценен, пише CNBC.

Основният индекс FTSE 100 на Обединеното кралство е нараснал с около 9% през последните три месеца, както и по-широкият индекс FTSE 250 се е повишил с 6% за същия период.

„Хората тепърва започват да осъзнават, че всъщност има много фантастични компании в Обединеното кралство и те са много евтини в сравнение с други пазари“, казва главният изпълнителен директор на BRI Wealth Management и главен информационен директор Дан Бордман-Уестън.

Той даде пример с петролния гигант Shell, чиито акции се търгуват при много по-ниско съотношение P/E (цена/печалба) от американските му конкуренти.

Бордман-Уестън каза, че редица причини са довели до покачването на акциите в Обединеното кралство, включително период на относителна политическа стабилност след няколко бурни години. Той също така отбеляза значително увеличение на сливанията и придобиванията през последните месеци.

Най-вече това се отнася до частната инвестиционна група EQT, която потвърди през уикенда, че води преговори за закупуване на компанията за услуги за видеоигри Keyword Studios. EQT предлага 22,50 за акция на Keyword Studios, което представлява премия от над 70% спрямо цената на затваряне в петък. „Това просто показва колко подценени са акциите в Обединеното кралство, особено в сегмента с малка и средна капитализация“, казва Бордман-Уестън, „Ако крайният купувач е готов да плати премия от 70%, това просто показва колко евтин е британският пазар."

FTSE 100 се повиши с качи с 0.10% час преди да затвори търгоивята на фондовата борса в Лондон в понеделник.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща