Съветът на ЕС увеличи с 64.6 млрд. евро дългосрочния бюджет 2021-2027 година

От тях 50 млрд. евро са за създаването на фонд за макрофинансовата помощ за Украйна

Икономика / Свят , Финанси
3E news
403
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Съветът на ЕС в сряда окончателно одобри пакет от законодателни актове, свързани с преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., включително разпоредби за създаването на фонд за Украйна на стойност 50 милиарда евро. Преди това Европейският парламент одобри макрофинансовата помощ за Украйна.

Още по темата

В разпространеното днес съобщение от Съвета на ЕС в Брюксел, се казва, че общо 64.6 милиарда евро ще бъдат предоставени за „допълнително финансиране за справяне с новите и възникващи предизвикателства, пред които е изправен ЕС, и за изпълнение на правни задължения на ЕС, които иначе вече не биха могли да бъдат изпълнени в рамките на настоящите бюджетни ограничения“.

От тези средства 50 милиарда евро са заделени за Фонда за Украйна (17 милиарда евро под формата на грантове и 33 милиарда евро под формата на заеми).

Освен това, са планирани 2 милиарда евро за миграция и управление на границите, 7.6 милиарда евро за политика на съседство и международно сътрудничество, 1.5 милиарда евро за Европейския фонд за отбрана, 2 милиарда евро за „инструмента за гъвкавост“ и 1.5 милиарда евро като „резерв“. на солидарност и спешна помощ“ в ситуации като природни бедствия и хуманитарни кризи в ЕС и по света.

В документа на Съвета се отбелязва, че с цел „намаляване на тежестта върху националните бюджети, част от това финансиране, възлизащо на общо 10.6 милиарда евро, ще бъде покрито чрез бюджетни преразпределения“.

Резолюциите на Съвета на Европейския съюз за конкретните суми от увеличения бюджет ще бъдат публикувани в следващите дни в Официалния вестник на Европейския съюз, след което ще влязат в сила.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща