Шокираща програма за изкуствено затъмнение на слънцето предлагат учени на САЩ срещу климатичните промени

Националните академии на науката в страната (NAS) настояват да се създаде многомилионна изследователска програма за слънчево геоинженерство за 100-200 милиона долара.

Енергетика / Технологии
3E news
1690
article picture alt description

Съединените щати трябва да създадат многомилионна изследователска програма за слънчево геоинженерство, смятат учените от Националните академии на науката в страната (NAS). В свой доклад те препоръчва финансиране от 100 до 200 милиона щатски долара в продължение на пет години, за да се разбере по-добре осъществимостта на интервенции за затъмняване на слънцето, риска от вредни непредвидени последици и как такава технология може да се управлява по етичен начин. Според NAS тревожният бавен напредък в етичните действия означава, че трябва да се разберат всички опции.

Експериментите на открито трябва да бъдат разрешени само ако те предоставят критични знания, които не могат да бъдат получени по друг начин, се казва в доклада

Програмата „не трябва да бъде разработена за по-нататъшно разгръщане на тези интервенции.“ Харвардският университет се надява да получи незабавно одобрение от независима комисия за тестови опити. 

Докладът разглежда три вида слънчево геоинженерство, за да позволи повече топлина да излезе от атмосферата на Земята: инжектиране на малки отразяващи частици в стратосферата, за да блокира слънчевата светлина; използване на частиците, за да направи ниско разположените облаци над океаните по-отразяващи; и изтъняване на големи височини. Вече е известно, че големите вулканични изригвания охлаждат климата, като изпомпват частици високо в атмосферата.

Привържениците на геоинженерството твърдят, че въздействието на глобалното затопляне може да бъде толкова голямо, че трябва да се проучи всяка опция за ограничаването му. Противниците твърдят, че подобни изследвания увеличават риска такива технологии да могат да се използват за злоупотреби вместо да намалят емисиите. Критиците предупреждават, че слънчевото геоинженерство може да причини щети като липса на реколта и ще трябва да се поддържа, за да се избегне внезапно повишаване на температурата, освен ако емисиите на въглерод бързо не спаднат.

„Предвид спешността на климатичната криза, соларното геоинженерство трябва да се изучава допълнително”, каза Марсия Макнат, президент на академията. Но точно както с напредъка в области като изкуствен интелект или генно инженерство, науката трябва да привлече обществеността по въпроса не просто можем ли, но и трябва ли? Според нея въпросите за управлението кой ще реши да разгърне тази намеса и за колко време - са толкова важни, колкото и научните въпроси.

„Американската програма за слънчево геоинженерство трябва да бъде насочена към подпомагане на обществото да взема по-информирани решения“, казва професор Крис Фийлд от Станфордския университет, председател на комисията, написала доклада. 

В доклада се казва: „Разумната първоначална инвестиция за тази изследователска програма за слънчево геоинженерство е в рамките на общо 100-200 милиона щатски долара за пет години.“ В нея се казва, че програмата ще бъде малка част от американския бюджет за изследване на изменението на климата и не трябва да измества фокуса от други проекти. Според доклада програмата трябва да бъде разработена така, че да "върви напред по социално отговорен начин" с изследователи, следвайки кодекс за поведение, проучвания, регистрирани в публичен регистър и предприети обществени ангажименти. Експериментите на открито трябва да бъдат обект на подходящо управление, включително оценки на въздействието. Програмата трябва да включва научни изследвания за възможните климатични резултати от геоинженерството и въздействието върху екосистемите и обществото. Социалните измерения, цитирани за изследване, включват "вътрешни и международни конфликти и сътрудничество" и "справедливост, етика и справедливост. ”

Според Гернот Вагнер, професор в Нюйоркския университет, чиито изследвания включват геоинженерство фокусът на доклада върху научните изследвания и управлението на научните изследвания е важен по една проста причина: да започне дискусия.  „Слънчевото геоинженерство е изключително рисковано и присъщо несправедливо технологично предложение, което не се занимава с нито една от причините за изменението на климата, каза Силвия Рибейро, директор на Латинска Америка от международната група от кампании ETC. „Докладът иска финансиране за проучвания, които не искаме и по същество са погрешни,” подчерта Рибейро.

Оригиналът на материала може да видите в бюлетина на атомните учени ТУК, който е публикуван първо в The Guardian.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща