Франс Тимерманс: Високите цени на енергията трябва да ускорят прехода

Цените на газ и електроенергия се повишиха до исторически нива в страните -членки на ЕС през последните месеци - докато разходите за възобновяеми източници на енергия останаха ниски и стабилни, каза еврокомисарят по въпросите на климата

Енергетика / Свят
3E news
945
article picture alt description

By Elena Sánchez Nicolás , EUobserver

Повишението на цените в европейския енергиен сектор показва необходимостта от намаляване на зависимостта на ЕС от вносни изкопаеми горива и ускоряване на прехода към зелена енергия. Това каза във вторник (14 септември) Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на ЕК по Европейския зелен пакт.

Цените на газ и електроенергия са се повишили до исторически нива в страните членки на ЕС през последния месец – след като цените на въглерода достигнаха рекордно високо ниво от над 60 евро на тон миналата седмица. Високите сметки за енергия вече засягат бизнеса и домакинствата в целия блок, но само около 20 процента от увеличението на цените може да се дължи на покачването на цените на CO2, каза Тимерман. Той обаче отбеляза, че разходите за възобновяеми енергийни източници са останали ниски и стабилни.

"Едно нещо, което не можем да си позволим, е социалната гледна точка да бъде противопоставена на действията за опазване на климата", предупреди той. Според Тимерманс тази "заплаха" е станала ясна в дискусията за повишаването на цените в енергийния сектор. "Трябва да сме много ясни в едно: каквато и да е мярката, която ще вземете, тя ще има ценови ефект. Но изкуството на политиката ще бъде да гарантира, че ценовият ефект няма да засегне най -уязвимите", добави той.

Съгласно Зелената сделка, ЕС има за цел да намали въглеродните емисии с 55 % до 2030 г. (в сравнение с 1990 г.), за да достигне неутралност на климата до 2050 г. - със сложен набор от политики, от увеличаване на използването на енергия от възобновяеми източници и забрана на двигатели с вътрешно горене от 2035 г. до установяване въглероден граничен данък.

„Ако имахме Зелената сделка пет години по -рано, нямаше да сме в тази позиция, защото тогава щяхме да имаме по -малка зависимост от изкопаемите горива и природния газ“, каза Тимерманс. Той говори по време на дебата в Европейския парламент, фокусиран върху така наречения пакет „Адаптиране към 55“- огромният пакет от 12 законодателни предложения, представени от комисията по-рано тази година.

Ръководителят на ЕС по въпросите на климата отхвърли идеята за фокусиране на политическия дискурс върху цената на прехода, като същевременно избягва да се говори за цената в икономически и човешки план, на природни бедствия, като например наводнения, наблюдавани това лято в Германия, Белгия, Люксембург, Австрия, Италия и Румъния.

Разширението на Системата за търговия с емисии е подложено на огън

Въпреки това много евродепутати изразиха загриженост относно социалните последици от определени политики в областта на климата, особено тези, насочени към намаляване на екологичния отпечатък от автомобили и сгради - два сектора, в които емисиите се увеличават постоянно през последните години. Разширяването на Системата за търговия с емисии - СТЕ (Emissions Trading System - ЕТS) с включване на автомобилния транспорт и отоплението на сгради се смята от мнозина за рискована мярка, тъй като това потенциално може да повиши сметките за бензин и отопление на милиони домакинства в ЕС.

Евродепутатът от консерваторите Анна Залевска (ECR) заяви, че гражданите "за съжаление ще плащат за амбициите на ЕС". „Ето защо мисля, че това, което трябва да направим, е да се уверим, че те няма да се окажат в енергийна бедност“, добави тя. В момента около 34 милиона европейци не могат да затоплят домовете си по подходящ начин.

Председателят на комисията по околна среда на парламента, евродепутатът Паскал Канфин, също се противопостави на удължаването на СТЕ, като твърди, че „политическите разходи са изключително високи, а въздействието върху климата е много ниско“.

Зелените призовават за повече

Междувременно евродепутатите от групата на Зелените в понеделник призоваха Европейската комисия да ускори предложенията, аргументирайки, че „бизнес общността се нуждае от ясни срокове и предвидимост за вземане на инвестиционни решения днес, а не след 10 години“. Призивът им идва след като през август бе публикуван доклад от комисията по наука за климата на ООН, като се изчислява, че през следващите 20 години глобалните температури вероятно ще надхвърлят договорените 1,5 градуса в Парижкото споразумение от 2015 г.

Зеленият депутат Ска Келер подчерта, че субсидиите за изкопаеми горива трябва да приключат незабавно, за да стимулират иновациите и прехода към възобновяема енергия. „Не само губим в борбата за осигуряване на условия за живот на климата, но и в надпреварата за това кой предоставя инструментите и технологиите за прехода“, предупреди тя.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща