Северна Македония става акционер в LNG терминал и газова централа край Александруполис

Енергетика / Свят
Георги Велев
1736
article picture alt description

Северна Македония подписа три меморандума с Гърция за осигуряване на доставките на природен газ от планирания терминал за втечнен природен газ край Александруполис и за доставки на електроенергия от бъдещата газова електроцентрала там. Така страната ще изпълни стратегията си за постепенно премахване на въглищата и преминаване към възобновяеми източници и природен газ.

Северномакедонската компания Националните енергийни ресурси (NER) и енергийната Електрани (ESM) подписаха споразуменията с гръцките компании Gastrade и Damko Energy за доставките на газ и електроенергия от LNG проекта край Александруполис. Сделките бяха обявени в присъствието на премиера на Северна Македония Зоран Заев. Той каза, че целта на правителството е да приложи зеления сценарий като най-приемлив за развитието на страната. Предоставянето на природен газ на компаниите и домакинствата ще доведе до намаляване на разходите им, редуциране на замърсяването и подобряване на опазването на околната среда и разбира се до по-добри условия на живот за жителите на Северна Македония, заяви Заев.

Страната ще участва с 25-процентен дял в изграждането на 800 МВт газова централа край Александруполис. Инвестицията в новата когенерираща мощност се оценява на 380 милиона евро, съобщава Balkan green energy news. Също така Северна Македония възнамерява да придобие 10% дял в терминала за втечнен природен газ край гръцкия град, който се оценява на 370 милиона евро. Планът е регазификационния терминал и електроцентралата да бъдат готови до 2023 г., според Заев.

Северна Македония ще резервира LNG доставки от Александруполис за 15 години

NER има за цел да придобие дял в Gastrade, докато ESM се интересува от резервиране на капацитета на терминала за втечнен природен газ за следващите 15 години. Страните ще работят заедно при формулирането на подробностите по двете споразумения, съобщиха собствениците на проекта  Газтрейд. Вицепрезидентът на Gastrade Костис Сифнайос подписа споразуменията с директора на NER Байрам Реджепи и директора на ESM Васко Ковачевски.

Офшорният терминал за съхранение и регазификация на LNG (FSRU) в близост до Александруполис ще има капацитет от 5,5 милиарда кубически метра годишно. Северна Македония възнамерява да преобразува държавната ТЕЦ на въглища в Битоля в газова централа и да преобразува ТЕЦ Неготино да работи на газ, вместо с нефт. Правителството заяви по-рано, че води преговори с базирания в САЩ инженерен гигант General Electric по проект за изграждане на електроцентрала с природен газ в югозападния град Битоля.

Припомняме, че Северна Македония прояви интерес да закупи акции и в АЕЦ „Белене“, но впоследствие Скопие се отказа от тези свои намерения. България също участва като акционер в изграждането на LNG терминала край Александруполис. Той ще бъде свързан с газопровода между Комотини – Стара Загора като по този начин у нас ще се доставят азербайджански природен газ, както и синьо гориво от САЩ, Катар, Египет и други страни по света.

ESM ще придобие 25% от бъдещата газова централа

Директорът на Damco Energy Христос Копелузос и директорът на ESM Васко Ковачевски подписаха меморандум за сътрудничество за газовата централа край Александруполис. ESM ще участва с 25% в акционерния капитал на Alexandroupolis Electricity Production -  специалното създадено предприятие за проекта, което трябва да финансира, изгражда, притежава и експлоатира централата. В момента Damco е единственият собственик на проекта. В момента централата е лицензирана да работи с мощност от 662 MW, но се очаква да капацитетът ѝ да се увеличи до 800 MW. ESM ще подпише дългосрочно споразумение за закупуване на електроенергия (PPA) за количеството електроенергия, пропорционално на дела му в собствеността на централата, допълват от Damco Energy.  Б

България към момента не е проявила интерес да инвестира в бъдещата газова централа край Александруполис.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща