Сделки за ВЕИ енергия в тарифите на домакинствата ще бъдат разследвани във Великобритания

Планът е да се затегнат правилата, за да се спрат енергийните компании да преувеличават екологичните ползи от зелените си предлагани тарифи

Енергетика / Свят
Георги Велев
847
article picture alt description

Правителството на Обединеното кралство започна разследване на сделки с възобновяема електроенергия на фона на нарастващата загриженост относно степента на „екологично подвеждане на потребителя“ от големи енергийни компании, които твърдят, че предлагат ползи за околната среда на клиентите. След като все по -голям брой хора преминават към сделки за възобновяема енергия, правителството заяви, че ще преразгледа начина, по който секторът предлага на потребителите своите тарифи за зелена електроенергия, съобщава в. „Гардиън“.

Предупреждавайки, че планира да затегне правилата, за да попречи на фирмите да преувеличават екологичните ползи от тарифите си за зелена електроенергия - маркетингова тактика, известна като „екологично подвеждане за потребителите“ - бизнес отделът заяви, че разследването ще се съсредоточи върху това дали етикети като „100% възобновяеми“ или „зелени“ наистина отговарят на тези наименования.

„Екологично подвеждане за потребителите“ (Greenwashing) е процес на предаване на фалшиво впечатление или предоставяне на подвеждаща информация за това как продуктите на компанията са по-екологично чисти, а те всъщност не отговаря изцяло на зелените политики. Това е вид заблуда за потребителите или акционерите в дадена компания и нейните зелени политики.

В момента близо девет милиона британски домакинства са преминали към доставки на зелена електроенергия, като при повече от половината от всички нови сделки, стартирани от доставчици на енергия, сега се твърди, че идват с екологични ползи.

Понастоящем обаче фирмите могат да рекламират тарифите си като „зелени“, дори ако част от енергията, която доставят, идва от изкопаеми горива, за които данните от индустрията предупреждават, че има риск да подведе потребителите.

Доставчиците могат да използват няколко начина за постигане на екологичен статус съгласно настоящите правила, включително чрез ангажимент да използват 100% от приходите от своите клиенти, за да инвестират в развитието на възобновяема енергия или чрез сключване на сделка със съществуваща вятърна или слънчева електроцентрала за закупуване на зелена електроенергия, която те произвеждат.

По правителствена схема енергийните фирми купуват сертификати, известни като Гаранции за произход от възобновяема енергия, които са предназначени да покажат на потребителите колко от електричеството, което продават, е придобито от чисти източници.

Когато доставчик твърди, че предлаганата от него тарифа за възобновяема енергия е 100% подкрепена по този начин, това означава, че фирмата му трябва да има данни как всеки един мегават продадена електроенергия, която потребителите му използват със сертификати, представлява реално количество възобновяема енергия.

Експертите обаче предупредиха, че системата има отворени вратички, които рискуват „двойно отчитане“ на потреблението на възобновяема енергия на Обединеното кралство или дори претендиране за чуждестранни възобновяеми източници като свои собствени.

Правителството заяви, че обмисля дали да реформира системата Rego, за да я направи „по -умна“.Доставчиците на енергия също могат да бъдат принудени да предоставят по -ясна информация на потребителите относно техните екологични тарифи, включително вида на използваната възобновяема енергия, като вятърна или слънчева енергия, и къде и кога е генерирана възобновяемата енергия.

Ан-Мари Тревелян, енергийният министър, заяви, че има опасения, че някои енергийни компании преувеличават колко екологично чисти са техните продукти. „Милиони домакинства в Обединеното кралство избират да превключат към зелената енергия и все повече и повече от енергията ни идва от ВЕИ. Но искам хората да знаят, че когато се подпише договор за доставка на зелен ток, те инвестират в компании, които правят съзнателен избор да инвестират във възобновяема енергия. Част от това е да се гарантира, че компаниите са възможно най -прозрачни откъде идва тяхната енергия“, каза тя.

Бизнес отделът заяви, че проучването на YouGov показва, че почти две трети (62%) от потребителите на енергия в Обединеното кралство казват, че техните решения за закупуване са повлияни от това колко екологична е енергийната им тарифа. 75% обаче смятат, че доставчиците трябва да бъдат отворени и прозрачни относно своите тарифи, включително колко от възобновяемата им енергия купуват от други компании.

Компанията Good Energy е една от онези, които са били гласен критик на тарифите за екологично подвеждане. През април тази година се казва, че доставчиците на енергия от известно време са били в състояние да „подведат“ клиентите, които се опитват да вземат правилния избора при зелената енергия.

Правителството също така публикува отделна покана за представяне на доказателства за „посредници на трети страни“ на енергийния пазар на дребно, като уебсайтове за сравнение на цени, услуги за автоматично превключване и други брокерски услуги. В момента те работят извън правилата на пазара на дребно и министрите ще поискат становища дали е необходима регулаторна рамка.

Застъпниците за защита на потребителите и услугите за сравнение на цените също призоваха за по -голяма прозрачност около доставчиците, които рекламират своите тарифи като зелени.

Ричард Нойдег, ръководител на регулацията в сайта за сравнение на тарифи Uswitch.com, заяви: „Все повече хора купуват екологични тарифи за електроенергия, но като платци на сметки бе трудно да разберат какво точно се крие в договорите при тези сделки. Ние подкрепяме всички мерки, които имат за цел да демистифицират зелените тарифи за домакинствата. "

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща