НАЧАЛО » свят

Прогноза: Слънчевата енергетика в САЩ след Тръмп ще расте

fb
3E news
fb
17-11-2020 12:11:44
fb
изгочник: Rethink

Развитието на слънчевата енергетика в САЩ след изтичането на мандата на администрацията на президента Доналд Тръмп ще продължи да расте. Това става ясно от прогнозата за развитие на сектора на компанията Rethink.

Според данните при Тръмп развитието на слънчевата енергетика през 2030 г. би трябвало да достигне внушителните 235 ГВт установена мощност.

В сценария „след Тръмп“ прогнозата е за двойно по-висок ръст – до 435 ГВт.

Това според авторите на прогнозата ще е в резултат на намерението на новоизбрания президент Джо Бйдън да прокара „удължаване на приспадането на данъка върху инвестициите“ (investment tax credit, ITC) , който е в основата на държавната подкрепа на слънчевата енергетика в САЩ, като задължава инсталиране на слънчеви панели на правителствените сгради. Възможно е също така „зелените намерения“ също да осигурят предимства на сектора.

Според вижданията на американската Асоциация за слънчева индустрия (SEIA) през 2030 г. на база на на енергията от слънцето трябва да се произвежда около 20 % от електроенергията в САЩ.  За този период трябва да бъдат построени 400 ГВт фотоволтаични електроцентрали. В тази връзка новата прогноза на Rethink отговаря напълно на тази на SEIA.

Делът на САЩ в световната слънчева енергетика през 2030 г. ще съставлява 19 %. Сега този дял се изчислява на 11 %. Съединените щати заемат второ място в света по установени слънчеви мощности като към края на 2019 г. те са от порядъка на 75,9 ГВт.

Авторите правят прогноза и за развитието на слънчевата енергетика в Китай. Според нея, през следващите 10 години се очаква Китай да добави 643 ГВт слънчеви електроцентрали, а установената мощност на слънчевите електроцентрали да достигне 886 ГВт. Ако през 2020 г. се очаква въвеждане на 38,5 ГВт слънчеви електроцентрали, то през 2030 г. се прогнозира годишен ръст с 80 ГВт. Ръстът на сектора ще се поддържа и от плановете на Китай за постигане на въглеродна неутралност през 2060 година.

Като цяло в света през 2030 г. ще бъдат изграждани 255 ГВт слънчеви електроцентрали годишно, смятат авторите.

слънчева енергетика
Rethink
прогноза
По статията работи:

3E news