В Норвегия продадоха първия сертифициран въглеродно-неутрален нефт

Енергетика / Свят
3E news
764
article picture alt description

Нефтената и газова компания Lundin Energy продаде първия в света сертифициран въглероднo неутралeн произведен нефт на Saras S.p.A. Доставката бе направена в края на април от офшорното находище на Lundin в Ервард Григ в Норвегия. Находището е първото петролно в света, което е независимо сертифицирано Lundin от Intertek Group, съгласно сертификацията CarbonClear.

Полето е сертифицирано като нисковъглеродно с 3,8 кг CO2 на барел нефтен еквивалент (бое) за целия живот на емисиите от находището, включително проучване, разработване и добив - това се счита за пет пъти по-малко от средното ниво в света.

От Lundin добавят, че за доставките на изцяло въглеродно неутрале барел с петрол на Saras, остатъчните емисии от 2 302 тона CO2 са компенсирани чрез висококачествен, основан на природата проект за улавяне на въглерод. Той пък е сертифициран чрез Verified Carbon Standard. Също така, целия процес на покупко-продажба бе независимо сертифициран като въглеродно неутрален от Intertek съгласно неговия стандарт CarbonZero.  В резултат на това нямаше отделени нетни емисии по време на производството на всеки барел, доставен на Saras, съобщават от компанията, цитирани от offshore-energy.biz.

Първият по рода си въглероден неутрално произведен суров нефт е доставен в рафинерия в Сарох, Сардиния. Полето Едвард Григ достави 600 000 барела. Струва си да се отбележи, че всички барели, произведени от Lundin Energy, ще бъдат въглероднонеутрални при производството им от 2025 г. От компанията добавят, че тъй като енергийният преход продължава да се ускорява, предоставянето на сертифицирани барели с ниски емисии за клиентите гарантира, че компаниите могат да продължат пътя на декарбонизация, като доставят диференциран продукт на крайните потребители.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща