НАЧАЛО » свят

Бил Гейтс определи ядрената енергетика като единствен начин за защита на климата

fb
3E news
fb
17-02-2021 03:02:25
fb

Слънчевата и вятърната енергетика засега не са в състояние да бъдат безпроблемни източници на енергия. Тази функция, а също така и опазването на климата може да изпълни само атомната енергетика. Това заяви той в интервю за Националната обществена телевизия на Австралия.

Най-голямото затруднение на човечеството е постигането на климатична неутралност през 2050 г., заяви той. Това означава, че човечеството трябва да прекрати да увеличава обема на парникови газове в атмосферата, за да намали отрицателното си въздействие върху климата. Основните емисии на парникови газове са свързани с енергия, базирана на изгарянето на въглища, нефт и газ.

„Нуждаем се или от чудодейно изобретение, за да направим батериите 20 пъти по-евтини, за да си позволим сезонно съхранение на енергия“, каза той, като поясни, че в такъв случай ще може потребителите да могат да изкарат няколко седмици без слънце и вятър, през които да е осигурена  топлина ... „Или имате нужда от 25% мощности, които да са на разположение,  независимо от времето“, каза той като заключи, че „ядрената енергетика, термоядреният синтез наистина са единствените неща, които могат да работят в такива мащаби “.

Той обясни също така, че ядрената енергетика трябва, освен това да е още по-евтина и безопасна, за да убеди хората да приемат тази технология.

Според експерти, за да се гарантира стабилността на климата чрез намаляване на емисиите от парникови газове, е необходимо по-специално да се увеличи общият обем на ядрената енергия в света до 930 ГВт до 2050 г. (сега мощностите са  393 ГВт). Инсталираната електрическа мощност на един голям ядрен енергиен блок сега е около един гигават. Според МААЕ в момента в света работят 443 ядрени реактора, а други 50 са в процес на изграждане.  

 

ядрена енергетика
опазване на климата
Бил Гейтс
По статията работи:

3E news