НАЧАЛО » българия

Пореден ден на високи нива на замърсяване на въздуха в цялата страна

Столичният инспекторат започва извънредни проверки

fb
3E news
fb
17-11-2020 07:11:38
fb

Пореден ден  на замърсяване на въздуха отчитат 11 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда регистрират концентрации на фини прахови частици над нормите, а индексът на Европейската комисия "Air Quality Index" определя качеството на въздуха като „лошо и потенциално опасно”, съобщи НоваТВ.

В София общината призовава за ползване на градския транспорт и екологични горива в уредите за битово отопление. Освен това, инспекторатът ще направи извънредни проверки по строителни обекти и други места, потенциални замърсители с прах. В столицата замърсяването в някои райони е 2-3 пъти над допустимите нива, отчитат специалистите.

Това се случва през последните няколко дни заради мъглите, които задържат праха в ниските слоеве на атмосферата, и липсата на вятър. Към традиционните източници на замърсяване - битовото отопление, транспорта и промишлеността, добавяме и облак прах от Африка, който преминава над южната половина на Европа и засяга и нашата страна. Прогнозата е за динамика на времето в следващите дни с валежи и вятър, които ще помогнат прахът поне частично да намалее.

 

замърсяване
въздух
високи нива на завърсяване
ИАОС
Столичен инспекторат
По статията работи:

3E news