НАЧАЛО » българия

Експерт: Има желаещи да инвестират в АЕЦ "Белене", не бива да бавим процеса

fb
3E news
fb
22-01-2019 02:42:00
fb

Проектът за строежа на втората атомна централа не трябва да се отлага, след като има хора с желание да инвестират. Това заяви пред БНТ проф. Янко Янев, бивш директор на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). "Не бива да се бавим повече, колкото по-бързо привлечем този инвеститор, толкова по-добре за проекта. В момента икономическата ситуация в света е подходяща да направим централата", коментира той.

Професорът отбеляза, че голям бонус за държавата ни е желанието на китайската компания CNNC, която е сред водещите в тази област в света. "Това е нещо изключително и не бива да се изпуска", отбеляза Янев. В момента според него има само три държави - Китай, Южна Корея и Русия, които са водещи ядрени сили. Ние трябва да се присъединим бързо към една от тези държави, за да реализираме проекта", призова той.

Припомняме, че през следващия месец се очаква да бъде обявена процедура за избора на инвеститор за АЕЦ "Белене". Освен CNNC интерес към проекта за момента са заявили от Корейската хидро и енергийна корпорация, както и доставчикът на оборудването "Росатом".

проф. Янко Янев
АЕЦ "Белене"
инвеститори
По статията работи:

Георги Велев