НАЧАЛО » българия

Ден на отворените врати се проведе в АЕЦ "Козлодуй"

fb
3E news
fb
13-04-2019 06:39:00
fb

Как се управляват ядрените блокове, какъв е мащабът на турбогенераторите, какви хора са специалистите, гарантиращи с труда и знанията си безопасната и надеждна работа на АЕЦ “Козлодуй”? Това бяха само част от въпросите, чиито отговори лично научиха посетителите в Деня на отворени врати, който се проведе в атомната централа на 13 април.

Най-голямото българско електропроизводствено предприятие, осигуряващо една трета от електричеството у нас, посрещна стотици гости на различна възраст от страната и чужбина. 529 души видяха АЕЦ “отвътре” с помощта на експертите от атомната централа, които поеха ролята на техни водачи и им разказаха за спецификите на технологичните процеси, за мерките, гарантиращи безопасната и надеждна работа на ядрените мощности, за екологичната роля на атомната енергетика, работеща при нулеви въглеродни емисии и даваща принос в борбата с глобалните климатични промени.

Денят премина в отлично настроение и с много усмивки. Най-малките искрено се радваха на цветните балони и знаменца с логото на централата. За по-големите пред Информационния център на АЕЦ специалистите от отдел “Радиоекологичен мониторинг” показаха как се замерват различни параметри на околната среда, а огнеборците от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – АЕЦ “Козлодуй” демонстрираха бързо гасене на пожар.
По традиция, в този ден специално внимание бе отделено на двама от посетителите – най-младият и най-възрастният. Това бяха Калина Томова, на 1 година, и 80-годишният Тодор Младенов – и двамата от София. Проявата потвърди положителната тенденция за висок интерес към централата от страна на децата и младежите – на 13 април те бяха близо 40% от гостите.

В стремежа си за открито и пълно представяне на своята дейност пред обществото, АЕЦ “Козлодуй” вече 25 години организира Дни на отворени врати – за първи път това става на 9 октомври 1994 г. През това време в рамките на инициативата лични впечатления за единствената българска атомна централа са получили близо 17 000 души.

АЕЦ "Козлодуй"
Ден на отворени врати
По статията работи:

Георги Велев