Без ясно изразена посока затвориха пазарите на акции в Западна Европа в петък

С най-висок дневен ръст завърши германският индекс DAX, а с най-голям спад затвори испанският IBEX 35

Икономика / България
Георги Вулов
544
article picture alt description

Фондовите индекси в Западна Европа показаха слаби и многопосочни промени в петък, след като докоснаха рекордни върхове в предишната сесия в четвъртък.  

Вниманието на инвеститорите е фокусирано върху перспективите за устойчиво икономическо възстановяване благодарение на масираните мерки за фискална и парична подкрепа, както и ускоряването на процеса на ваксиниране, обобщава Trading Economics.

Статистиката

публикувана в петък, показа неочакван спад на промишленото производство в Германия и Франция през февруари, заради ограничителните мерки, предприети за ограничаване на пандемията COVID-19.

Промишлено производство в Германия отбеляза изненадващо понижение през февруари за втори пореден месец от началото на годината, показват данните немската федерална статистика Destatis. Това сякаш е знак за слабо начало на 2021 г. за производствения сектор на водещата европейска икономика въпреки доста силните проучвания за активността в промишлеността.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, се свива през февруари с 1.6% спрямо януари, когато беше отчетен спад с 2.0%. На годишна база, спрямо февруари 2020 г. - точно месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия и свързаните с нея рестриктивни мерки в Германия - индустриалното производство се понижи с 6.4% след спад с 4.0% през януари 2021 г. и очаквания за доста по-скромно понижение с 2.3 на сто. Това, според наблюдатели, е ясен знак, че индустриалният сектор в страната все още не се е възстановил напълно до предпандемичните си нива.

В същото време, германският износ продължи да се възстановява през февруари, подкрепен от скок на търговията с Китай. Резултатът е подава сигнал, че заводите в най-голямата европейска икономика са заети, макар да се очаква спад на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие заради пандемията, предаде „Ройтерс“.

Сезонно коригираните данни сочат увеличение на германския експорт с 0.9 на сто за месеца след преразгледан нагоре растеж от 1.6% през януари, съобщи Федералната статистическа служба. Вносът се е повишил с 3.6%, след като през предходния месец намаля с 3.5 на сто. Търговският излишък на Германия се е свил до 19.1 милиарда евро. На годишна основа износът за Китай се е увеличил с цели 25.7 процента.

Продажбите на дребно в Италия през февруари са нараснали с 6.5% спрямо предходния месец, когато беше отчетен спад с 3%, показват данни на италианската държавна статистическа служба (Istat), докато анализаторите прогнозираха ръст на продажбите само с 2%. На годишна база продажбите на дребно са спаднали с 5.7%.

Продажбите на хранителните продукти през февруари са спаднали с 2.4%, докато на нехранителните са скочили с 14.8%. На годишна база продажбите на хранителни продукти намаляват с 5.5%, на нехранителните - с 6 на сто, сочат обявените днес данни на Istat.

Позицията на Фед

В четвъртък председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джеръм Пауъл потвърди, че Централната банка трябва да види "реален напредък" в придвижването на икономиката към целите си, преди да започне да намалява обема на фискалните стимули. Пауъл определи икономическото възстановяване „неравномерно“, което сигнализира, че паричната политика ще остане мека, докато не се постигне по-стабилно възстановяване. Говорейки на онлайн събитие по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ), председателят на Фед отбеляза, че икономическата активност по света няма да може да се възстанови напълно, докато разпространението на коронавируса не бъде поставено под широко разпространен контрол. В същото време той подчерта, че гледа уверено в бъдещето и очаква, че бюджетните стимули и бързото масово ваксиниране ще позволят „да се отвори напълно американската икономика за много кратко време“.

Ваксините

Нарастването на честотата на коронавирусната зараза в Европа и ситуацията около ваксината срещу COVID-19, произведена от AstraZeneca, остават във фокуса на пазарите, отбелязва Trading Economics. Редица страни, включително Испания, Италия и Белгия, са установили възрастови ограничения за употребата на AstraZeneca при пациенти, заради евентуални кръвни съсиреци. Австралия, Филипините и Африканският съюз станаха най-новите, които ограничиха или се отказаха от покупките на ваксините, въпреки глобалния недостиг. Въпреки това акциите на британско-швейцарската фармацевтична компания поскъпнаха втори пореден ден с 0.65 на сто.

Пазарът

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Западна Европа се повиши с 0.06% и се насочва към ръст за шеста поредна седмица. При националните измерители на „сините чипове“ липсваше ясно изразена посока: с най-голям спад беше испанският IBEX 35 (-0.47%), следван от британския FTSE 100 (-0.27%), италианския FTSE MIB (-0.09%) и германския DAX (-0.04%). Единствен френският CAC 40 се беше повишил с 0.25%.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши германският индекс DAX, а с голям спад затвори испанският IBEX 35.

Акциите на TUI спаднаха с 2.18%, след като германска туристическа компания пусна на пазара конвертируеми корпоративни облигации за 350 милиона евро.

Книжата на Actividades de Construccion y Servicios SA (ACS) се понижиха с 0.79%, след като испанската строителна компания потвърди своя интерес към закупуване от италианската холдингова компания Atlantia SpA на дял в оператора на пътни такси Autostrade per l'Italia. ACS оценява Autostrade per l'Italia, в която Atlantia притежава 88% от акциите, на стойност 9-10 милиарда евро. Акциите Atlantia, която работи в сферата на инфраструктурата и транспортните услуги, поскъпнаха с 0.61%.

Акциите на Airbus поскъпнаха с 2.7% до обед, но следобед започнаха да поевтиняват, за да затворят с повишение от 0.30%. В четвъртък вечерта Европейската аерокосмическа корпорация публикува данни за доставки и поръчки, от които стана ясно, че Airbus е доставил 72 самолета на клиентите си през март, което не намери отражение върху цената на книжата в четвъртък, заради късния час на публикуваните данни.

На върха на STOXX 600 се изкачиха книжата на германския производител на смазочни материали Fuchs Petrolub, които спечелиха 4.77%, след като Baader Bank препоръча акциите от „да се продава“ да се „купуват“.

Седмичната равносметка

показа, че пазарите на акции отчитат втората непълна работна седмица (на 6 април, понеделник, борсите бяха затворени) без ясно изразена посока. С най-голям седмичен ръст приключи британският FTSE 100 (+3.01%), следван от общоевропейският индекс STOXX 600 (+1.78%), френския САС 40 (+1.66%) и германския DAX (+1.50%). На загуба бяха италианския FTSE MIB (-0.79%) и испанския IBEX 35 (+0.17%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща