Активираният финансов ресурс по ИСИС възлиза на 52,6% от планирания бюджет

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
792
article picture alt description

Към днешна дата активираният финансов ресурс по иновационната стратегията за интелигентна специализация (ИСИС) възлиза на 52,6% от планирания бюджет. Това заяви Владимир Туджаров, главен секретар на Министерство на икономиката по време на церемония по награждаването на победителите в Конкурса за най-успешна иновационна фирма и най-добър иновационен проект. Конкурса се провежда за шести пореден път в две основни категории: иновативен проект и иновативно предприятие, внедрило в дейността си нов иновативен продукт. Организатор на събитието е Съветът по иновации и развитие на технологиите при БТПП.

Владимир Туджаров обяви, че през периода 2014 – 2020 г. за развитието на иновациите са планирани 1 461,3 млн. евро по ИСИС. Преобладаваща част от тях, около 1 млрд. евро са предвидени основно за подобряване на сътрудничеството между науката и бизнеса.

Стартиращите предприятия са в основата на това да има изпреварваща икономика, в която да бъдат създавани нови технологии и иновации, да се подготвят висококвалифицирани специалисти и да се създават нови бизнес модели“, изтъкна Туджаров. По думите му една от основните цели на Министерство на икономиката е да насърчава създаването именно на стартиращи иновативни предприятия, които да имат възможността да развиват своя бизнес, както в България, така и в чужбина.

Главният секретар връчи отличието в категория най-иновативна фирма на компанията „ASSEN AERO“, която основната дейност е свързана с разработване на автоматизирани системи за управление и контрол на ултрамодерни футуристични средства за въздушен транспорт в градска среда базиращи се на пилотирани и безпилотни летателни апарати с изкуствен интелект, които са обединени в концепцията: „Air transport as a Software“. „Пожелавам успех на „ASSEN AERO“ и отправям покана към всички компании, които имат интерес да станат партньори на българската държава в представянето и в Световното изложение „ЕКСПО 2020“ в Дубай.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща