Топ 10 на държавите, които изхвърлят най-много пластмаса в океаните

САЩ генерират най-много пластмасови отпадъци, а Индия, Китай и Индонезия са първенци по изхвърлянето им в океаните.

Климат / Свят
3E news
1753
article picture alt description

Пластмасовите отпадъци бързо се увеличават, а месец юли е месецът без пластмаса (Plastic Free July). Ново проучване на опаковъчната компания RAJA UK разкри, че 15-те най-големи страни, хвърлящи най-голямо количество пластмаса в океана, показват еквивалентността на теглото на морските бозайници. Целта на проучването е да подчертае значението на рециклирането на пластмасови продукти и замяната им за по-екологични алтернативи. За да подчертаем въздействието на пластмасовите отпадъци върху околната среда, разкрихме коя държава произвежда най-много пластмасови отпадъци и коя е отговорна за най-голямото количество пластмаса, която попада в океана.

Кои са топ 10 държави, които изхвърлят най-много пластмаса в океана

Индия - Индия е отговорна за 126,5 милиона кг пластмаса, която попада в океана всяка година. Това е равно на теглото на близо 4% от настоящата глобална популация на сини китове (приблизително 25 000 кита)

Китай - Над 70,7 милиона кг пластмаса, която попада в океана, идва от Китай. Това е еквивалентът на тегло на близо 78 000 кожени костенурки. С население от приблизително 30 000 гнездящи женски, Китай изхвърля в морето 2,6 пъти теглото на цялата популация от пластмасови морски костенурки в страната.

Индонезия - Индонезия изхвърля теглото на близо 113 000 делфини в пластмаса в океана годишно. Това е еквивалентно на почти 18% от глобалната популация на делфини в природата (600 000).

Бразилия - Бразилия е отговорна за почти 38 милиона кг пластмаса, която попада в океана всяка година, което се равнява на теглото на 278 сини кита.

Тайланд - 22,8 милиона кг от това попада в океана, което се равнява на близо 46 000 делфини - 7% от дивата популация.

Мексико - 3,5 милиона килограма пластмаса, която попада в океана всяка година, идва от Мексико. Това се равнява на теглото на 3 872 кожени костенурки. Това са почти 13% от сегашната глобална популация от гнездящи жени, която съществува днес.

Египет - Египет изхвърля почти 2,5 милиона кг пластмаса в океаните всяка година, което се равнява на 4872 делфини.

САЩ - Съединените щати произвеждат най-много пластмасови отпадъци годишно (общо 42 милиарда кг) и малко над 2,4 милиона кг от тях попадат в океана. Това е теглото на 2680 морски костенурки с кожени кожи - близо 9% от глобалната популация на кожени костенурки в нашите океани днес.

Япония - Япония изхвърля 1,84 милиона кг пластмаса в океана всяка година, което е еквивалентно по тегло 6% от сегашната популация на делфини в световен мащаб.

Обединено кралство - Обединеното кралство генерира 6,4 милиарда кг пластмасови отпадъци годишно и 703 милиона килограма от тях попадат в океана. Това е теглото на 1 409 делфини.

Как да намалим консумацията на пластмаса

Какво може да направи всеки от нас? Само във Великобритания всяка година се изхвърлят 2,5 милиарда чаши кафе и само 0,25% се рециклират. Да сменим бутилките за вода за еднократна употреба и чашите за кафе в такива за многократна употреба, за да сведем до минимум консумацията на пластмаса.

Да изберем местни магазини за презареждане. За да намалят отпадъците, много супермаркети започнаха да предлагат станции за зареждане, които ви позволяват да внасяте свои собствени контейнери, за да закупите неопаковани стоки. Наличните продукти варират от ядки и зърнени храни до макаронени изделия и зърнени храни.

Да пазаруваме на местния пазар – подкрепете местния фермерски пазар, за да купувате пресни местни продукти, които не се предлагат в ненужни пластмасови опаковки. Може да вземем собствените си контейнери или торбички и да върнем пластмасовия контейнер обратно за повторна употреба.

Да използваме сапун вместо течен сапун - измиване на ръцете и измиване на тялото до продукти за грижа за косата и течности, това е много пластмаса за еднократна употреба. Вместо това можем да ги заменим със сапун без пластмасова опаковка или в големи, презареждащи се опаковки.

Да направим своя собствена храна. Вместо да грабваме храна в движение, може да намалим консумацията на пластмаса, като приготвяме обяд и закуски у дома и ги поставяме в контейнери за многократна употреба. Ако трябва да купим нещо, докато се навън, да изберем пресни плодове и зеленчуци, които не са опаковани в пластмаса.

 

Страните топ замърситеи на океаните с пластмаса:

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща