„Нафтогаз“ се опасява, че няма да успее да нагнети необходимите 20 млрд. куб м газ за зимата

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
527
article picture alt description

„Нафтогаз Украйна“ внася рекордни обеми газ, но рискът да не нагнети необходимите количества от 20 млрд. куб м газ за зимния период остава, заяви председателят на държавната компания Андрей Коболев.

По-рано той коментира, че Украйна е заплашена от техногенна катастрофа, ако до началото на отоплителния сезон в подземните газохранилища не бъдат нагнетени 20 млрд. куб м газ.

„Работим с рекордни темпове по отношение на вноса. От гледна точка на рисковете (да не бъдат нагнетени необходимите количества газ) , да, рискове има“, каза Коболев пред радио „Ново време“.

Той изрази надежда, че компанията все пак ще успее да нагнети в подземните газохранилища газ от порядъка на 20 млрд. куб м до началото на отоплителния сезон. С тези темпове, с които „Нафтогаз“ нагнетява газ в подземните газохранилища, мисля, че до този обем трябва да достигнем до 15 октомври“, каза председателя на компанията.

В края на миналата седмица „Нафтогаз“ емитира еврооблигации за 600 млн. евро и 335 млн. долара, разчитайки привлечените средства да стигнат за плащания по закупения газ за зимата.

„Благодарение на успешното емитиране на еврооблигациите, проведено от „Нафтогаз“ през миналата седмица, очакваме, че ще получим средства по сметките на компанията или в петък , или през следващия понеделник. Това ще ни осигури възможност да изпълним тези задачи, които правителството постави пред „Нафтогаз“, отбеляза още Коболев.
По думите му, след пласирането на еврооблигациите, компанията е получила предложение от няколко банки за предоставяне на кредити при подходяща лихва. Тригодишните еврооблигаци в долари са емитирани при 7,375 % годишно, а петгодишните, които са в евро –
под 7,125 % годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща