Energean ще купи от EDF нефтогазови активи за повече от $850 милиона

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
234
article picture alt description

Сделката отваря достъпа до райони в Северна Африка, Италия, Хърватия

Трансакцията е първото голямо придобиване на компанията от регистрацията на борсата

 

Energean Oil & Gas Plc се съгласи да закупи петролния и газовия бизнес на италианския филиал на Electricite de France SA за 850 млн. долара, което значително ще разшири географския отпечатък на гръцката компания Energean ще плати $750 милиона предварително за оперативни активи в Египет, Италия, Алжир, Северно море и Хърватия, според изявление на борсата в Тел Авив, една от двете борси, където компанията се търгува с акции. Това е първото голямо придобиване на Energean след регистрирането му в Лондон миналата година и значително ще разшири производството и приходите си.

 

Гръцката компания придобива и активи, които се разработват в Египет, Италия и Норвегия. Компанията може да плати допълнителни 100 милиона долара след като получи първия си газ от развитието на сондажа Cassiopea – в офшора на Италия.

 

Bloomberg съобщи миналия месец, че Energean наддава за петролния и газовия бизнес на EDF Edison SpA, чиито активи по-рано привлякоха интерес от Neptune Energy и Apex International Energy на Warburg Pincus. EDF търси цели 2 милиарда долара за активите, съобщиха още през януари източници, близки до темата.

 

Към момента Energean е съсредоточена в области в Израел и Гърция, а придобиването е скъп ход за компания с нейния мащаб. Тя планира да финансира транзакцията, като продаде нови 265 милиона долара в нови акции и използва заем от 600 милиона долара.

„Смятаме, че тази сделка е положителна за инвестиционния случай на Energean, диверсифицираща съществуващата производствена база на атрактивни свързани части”, каза Michael Alsford, анализатор в Citigroup Inc.

 

By Yaacov Benmeleh and Francois De Beaupuy, July, 2019, bloomberg

 

Преводът  е публикуван в Бюлетин на Центъра за Изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща