Предвиждат се законови промени за изваждане на свободния пазар на всички малки фирми

Преди това ще се организира обществен дебат, за да да се види и готовността за преминаване и към следващ етап на либерализация и на домакинствата

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1999
article picture alt description

Всички фирми, които са на ниско напрежение от следващия регулаторен период ще бъдат извадени на свободния пазар. Това ще бъде първата стъпка. Втората е свързана с поетапно изваждане на свободния пазар и на домакинствата, може би с процент, който да отива на свободния пазар. Това каза пред журналисти председателят на комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов. 

"До края на годината ще бъде внесен законопроект за излизане на всички фирми на свободния пазар. Ще искаме дебат и ще видим настроенията, ще видим дали част от сметките на домакинствата да не отидат на свободния пазар. Примерно, един от вариантите, предлаган от Таско Ерменков е от нула до еди колко си киловата да е социално гарантирана цена , а оттам нататък да е пазарна цена. Затова казвам, че ще предизвикам дебат, за да се види как ще се мине на следващия етап на либерализация на домакинствата", каза той.

По думите му, другото нещо, което ще се иска от изпълнителната власт е идентификация на енергийно бедните и създаване на фонд за тях. "Това значи, че ще минем на следващата стъпка на либерализация на домакинствата", каза той.

В отговор на въпрос какви ще са сроковете, Николов уточни, че се предвижда до края на годината най-малко да се организира и проведе  дебат по този въпрос, а законовите промени да бъдат направени до края на годината, така че да влязат в сила от 1 юли 2020 г. Възможно е да има и гратисен срок, в който фирмите да могат да се приспособят. 

Аз казвам, че ще предложим промени, а парламентът е този, който ще реши дали да ги приеме или не, дали ще преминем към следващия етап на либерализация (на електроенергийния пазар). Очаква се самият законопроект да бъде готов и внесен за обсъждане до края на настоящата 2019 г.

Припомняме, че тази година се наблюдаваше обратен процес - връщане на фирми от либерализирания на свободния пазар. Според данните на АТЕБ става въпрос за 15 хил. клиенти. Това от своя страна формира известен дисбаланс за НЕК, а тази година това принуди КЕВР да определи по-високи квоти за електрическата компания на регулирания пазар.

Друга част от промените, които предстоят да се случат са свързани с премахването на механизма за студен капацитет и въвеждането на система за капацитети. "Смятаме до края на тази година да е минал дебата за механизма за капацитети и да се премине от студен резерв към механизъм за капацитети", обясни още Валентин Николов.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща