Страните от БРИКС се споразумяха да създадат трансгранична сетълмент и депозитарна инфраструктура

Участниците в срещата са се съгласили също така да проучат възможността за създаване на обща презастрахователна компания BRICS (Re)Insurance с участие на доброволни начала

Икономика / Свят
3E news
1098
article picture alt description

Снимка: БТА

Страните от групата БРИКС се съгласиха да „обсъдят и проучат“ възможността за създаване на независима трансгранична инфраструктура за сетълмент и депозитар, BRICS Clear, като инициатива „за допълване на съществуващата инфраструктура на финансовите пазари“, се казва в декларацията от срещата на върха, проведена днес в Казан, столицата на Тататарстан, Приволжки федерален окръг в рамките на Руската федерация. „Признаваме значението на проучването на възможността за свързване на инфраструктурата на финансовите пазари на страните от БРИКС“, се казва още в общия документ (Казанската декларация от срещата на върха на БРИКС), за който съобщават Ройтерс и ТАСС.

Още по темата

Участниците в срещата са се съгласили също така да проучат възможността за създаване на презастрахователна компания BRICS (Re)Insurance с участие на доброволни начала.

Освен това, министрите на финансите и ръководителите на централните банки са инструктирани „правилно да продължат да разглеждат въпроса за използването на националните валути, платежни инструменти и платформи и да докладват за резултатите по време на следващото председателство“.

„Ние приветстваме използването на национални валути във финансови транзакции между страните от БРИКС и техните търговски партньори. Ние призоваваме за укрепване на кореспондентските банкови мрежи между страните от БРИКС и възможността за сетълменти в национални валути в съответствие с трансграничните плащания на БРИКС. За инициатива, която е доброволна и не е задължителна, очакваме по-нататъшни дискусии по тази тема“, се казва в декларацията.

В приетия документ се казва, че БРИКС ще проучи възможността за създаване на обща транспортна платформа за осигуряване на мултимодална логистика между страните от групата.

Страните подкрепят инициативата на Руската федерация за създаване на зърнена борса, която в бъдеще да обхване и други селскостопански сектори.

В документа се посочва, че страните от БРИКС са обезпокоени от нарастващото насилие и продължаващите въоръжени конфликти в различни региони на света. Участниците в срещата на върха потвърдиха ангажимента си за мирно уреждане на споровете чрез дипломация, посредничество, диалог и консултации и изразиха подкрепа за усилията за насърчаване на невъоръженото уреждане на кризите.

По-специално участниците припомниха националните позиции около конфликта в Украйна и отбелязаха предложенията за посредничество за мирното му уреждане чрез диалог: „Ние подчертаваме, че всички държави трябва да действат в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН в тяхната цялост и взаимовръзка. Ние отбелязваме с признателност съответните предложения за посредничество и добри услуги, насочени към мирно разрешаване на конфликта чрез диалог и дипломация.“

Относно Близкия изток, държавите осъдиха и израелските нападения в ивицата Газа срещу пунктове за разпределение на хуманитарна помощ, инфраструктурни съоръжения и служители на ООН и призоваха израелските власти незабавно да прекратят тези действия. Освен това в декларацията бе изразена подкрепа за приемането на Палестина в ООН като пълноправен член.

Членовете на БРИКС се обявиха и за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса и изразиха загриженост относно отрицателното въздействие на незаконните санкции върху световната икономика. И по-конкретно относно западните санкции в декларацията се казва: „Ние сме дълбоко загрижени за разрушителния ефект на незаконните едностранни принудителни мерки, включително незаконни санкции, върху световната икономика, международната търговия и постигането на целите за устойчиво развитие.“

Планирано е заключителната декларация от срещата на върха да бъде разпространена в ООН. БРИКС e създадена през 2009 година от: Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa).

От 1 януари 2024 г. се присъединяват още 5 държави: Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Етиопия, Иран, с които държавите стават общо 10 и на практика се удвояват.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща