TotalEnergies ще изгради плаваща вятърна електроцентрала за захранване на офшорна нефтогазова платформа

Енергетика / Свят
3E news
387
article picture alt description

източник: TotalEnergies, архив

Френския концерн за нефт и газ TotalEnergies стартира пилотен проект в рамките, на който се предвижда изграждане на офшорна плаваща вятърна турбина за снабдяване с възобновяема енергия на морската нефтогазова платформа Culzean в британския участък на Северно море.

Турбината с мощност от 3 MW ще бъде разположена на 2 км на запад от платформата и на 220 км от източното крайбрежие на Шотландия. Вятърната инсталация, която според очакванията ще бъде въведена в експлоатация към края на 2025 г. ще осигурява около 20 % от нуждата на Culzean от електроенергия и ще гарантира намаляване на емисиите от парникови газове. Турбината ще бъде изградена на модулен принцип върху плаваща подструктура разработена от Ocergy, който дава възможност за по-бързо строителство и оптимизиране на разходите.

 „Този иновативен пилотен проект цели утвърждаване на концепцията за хибридизиране на офшорното производство на електроенергия чрез интегриране на производството на енергия от възобновяема електроенергия от плаваща вятърна турбина със съществуващото производство на електроенергия от газови турбини. Той цели също така квалификация на дизайна на конструкцията за бъдещи плаващи офшорни вятърни мощности“, заявява Marie-Noelle Semeria, главен технически директор на TotalEnergies.

Пилотният проект е бил избран в рамките на програмата Innovation and Targeted Oil & Gas (INTOG) на държаната корпорация  Crown Estate Scotland.

Компанията е един от водещите петролни и газови оператори в страната и управлява около 30% от добива на газ в континенталния шелф на Обединеното кралство, със среден дневен добив от 142 000 барела петролен еквивалент на ден (boe/d) през 2023 г.

TotalEnergies внедрява интегрираната си енергийна стратегия в Обединеното кралство, която е базирана на комбиниране на производство на възобновяема енергия с гъвкави мощности за генериране на електроенергия. Портфолиото й от възобновяеми източници включва 1,1 GW брутен инсталиран капацитет (офшорна вятърна ферма Seagreen) и 4,5 GW в процес на разработка. През 2024 г. портфолиото е допълнено от придобиването на газови електроцентрали (CCGT) с обща мощност от 1,3 GW.

Компанията е един от най-големите доставчици на газ и електричество в Обединеното кралство за бизнеса и публичния сектор. TotalEnergies също предлага решения за зареждане на EV и предлага на пазара петролни продукти, включително смазочни материали, авиационно гориво, битум и др.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща