НАЧАЛО » технологии

Русенският университет „Ангел Кънчев“ с втори отбор на финалите на Shell Eco-marathon Европа

Младите инженери създадоха изцяло нов автомобил за второто си участие в надпреварата за енергийна ефективност в транспорта

fb
3E news
fb
04-07-2019 03:51:00
fb

Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще излъчи втори отбор на финалите на Shell Eco-marathon 2019 в Лондон. HydRU Racing Team, ще се състезава за втора поредна година в категорията „Градски тип“, задвижван от водородна клетка.

Тази година в участието си на финалите на глобалното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon 2019 HydRU Racing Team създаде нов автомобил с иновативен дизайн. Благодарение на използването на карбон за изработването на всички елементи, теглото на колата е намалено с 30%. Новото електронно управление помага както на пилота, така и на екипа, като позволява да се правят промени по настройките. Автомобилът е оборудван с информационна система, чрез която могат да се следят броя на обиколките, разликата спрямо предишната обиколка и да се анализира изразходваната енергия. Отборът е съставен от 12 души, сред които и две момичета.

„Отборът ни е целеустремен да отключи пълния си капацитет и да постигне по-впечатляващи резултати през този сезон. Не мога да направя прогноза какво разстояние бихме могли да изминем, но със сигурност ще положим всички усилия то да е повече от предходната година“, обеща мениджърът на отбора д-р инж. Иван Белоев.

„Радвам се, че Русенския университет разполага с потенциала да излъчи два успешни отбора в състезанието Shell Eco-marathon Европа 2019. Те са пример за това как подкрепата от страна на ръководството на университета и общината спомагат за развитието на бъдещите инженери в подобни международно признати начинания. Търсенето на иновативни енергийно ефективни решения е по-важно от всякога за развитието на транспорта на бъдещето.“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Shell Eco-marathon е глобално състезание за ученици и студенти, които имат страст към разработването на иновативни решения за мобилност. Инициативата има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

Състезанието се провежда в Азия, Америка и Европа и се състои от две ключови състезания: Shell Eco-marathon Mileage Challenge и Световен шампионат за пилоти. Предизвикателството пред студентите и учениците е да проектират, конструират и управляват ултра енергийно ефективни автомобили.

Инициативата датира от 1939 г., когато служителите на Shell Oil Company в САЩ направили приятелски залог, кой би могъл да се движи най-много с едно и също количество гориво. През 1985 г. във Франция се провежда първото състезание Shell Eco-marathon Европа, което приветства 25 отбора. От април 2007 г. в Детройт се организира Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка, а през 2010 г. в Малайзия се провежда Shell Eco-marathon Asia. През 2018 г. Shell Eco-marathon и шампионатите за пилоти ще се проведат в Сингапур, Калифорния и Лондон, а Лондон ще бъде домакин на големия финал на Световния шампионат за пилоти.

 

По статията работи:

Галина Александрова