НАЧАЛО » технологии

Предлагат различен метод на финансиране на АЕЦ във Великобритания

fb
3E news
fb
25-07-2019 10:30:00
fb

Правителството на Великобритания подкрепя предложението за нов модел на финансиране на проекти за атомни електроцентрали. Той е базиран на принципа да се предплаща чрез сметките за електроенергия на потребителите, за да може да се съживи секторът, който е засегнат от отмяна на нови проекти и високи разходи.

Консултациите за финансирането на бъдещи АЕЦ от потребителите идва в период, в който кабинетът на Острова цели да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Половината от проектите за изграждане на нови АЕЦ пропаднаха през 2018 г. заради невъзможност да се осигури необходимото частно финансиране. В това число е решението на Hitachi да спре изграждане на АЕЦ „Уилфа“ в Северен Уелс, проект оценяван на близо 22 млрд. лири, както и отказът на Toshiba от идеята за строителство на АЕЦ „Мурсайд“ в Къмбрия. В същото време, според разчетите на правителството, 7 от съществуващите 8 АЕЦ във Великобритания ще бъдат изведени от експлоатация до 2030 г.

Предложението за нов модел на финансиране вероятно ще бъде критикувано заради рисковете от натоварване на потребителите, пише Financial Times.

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева