И Apple ще прави електромобили?

Компанията назначи бившият шеф на отдела за коли на ток на BMW

Икономика / Технологии
3E news
719
article picture alt description

Apple може да се превърне в поредната технологична и неавтомобилна компания, която ще разработва електромобил. Подозренията идват от факта, че американският IT гигант е назначил на работа Улрих Кранц – дългогодишен кадър на BMW, който последно ръководеше подразделението на баварците за електромобили, като името му е силно свързано с моделите i3 и i8.

Макар от Apple официално да обявиха за назначението, те не съобщават с какво точно ще се занимава Кранц при тях, предаде ТАСС, цитирайки CNBC. Но подозренията, че германецът ще се занимава именно с разрабтката на електромобил се засилват и от факта, че той бе сред съоснователите на американската компания Canoo, която се занимава с разработка на електромобили, включително автономни.

И макар от Apple никога да не са казвали официално, че искат да направят кола на ток, това не важи за технологии, свързани с автомобилопроизводството и по-конкретно с колите без шофьор. През април шефът на Apple Тим Кук заяви в интервю за The New York Times, че компанията смята за перспективно да разработва технологии за автономни автомобили.

Преди време пък CNBC съобщи, позовавайки се на свои източници, че Apple са близо до подписване на договор с KIA и Hyundai за разработка и пускане на пазара в САЩ на автономни електромобили. Но по-късно бе уточнено, че трите компании не са успели да постигнат съгласие. В същото време обаче това не важи за Canoo, която на 11 февруари 2020 г. съобщи, че ще разработва платформа за изцяло електрически превозни средства заедно с KIA и Hyundai, които ще се продават в бъдеще под името на корейските марки.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща