НАЧАЛО » технологии

Дадоха зелена светлина за норвежкия проект Northern Lights за улавяне и съхранение на CCS

fb
3E news
fb
17-12-2020 02:12:22
fb

Правителството на Кралство Норвегия след гласуване в норвежкия парламент обяви одобрението си по окончателното инвестиционно решение за проекта Northern Lights –„Северно сияние" (част от програмата Longship), което позволява съхранение  и улавяне на CO2 в геоложки пластове в Северно море, приблизително 2600 метра под морското дъно.

Одобрението показва силната подкрепа на норвежкото правителство за развитието по веригата за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), което е от съществено значение, ако Европа иска да постигне целите си за въглероден неутралитет. С този процес се дава възможност на компаниите  Total, Equinor и Shell, които са партньори по този проект, да стартират етапът на изграждане на проектът „Северно сияние“. Това се казва в съобщение на френската Total .

„Развитието по веригата на стойността за улавяне и съхранение на въглерод е от съществено значение за декарбонизирането на европейските индустрии. Ние сме дългогодишен партньор на Норвегия, която има опит от над  20 години в CCS, и сме благодарни на правителството й, че направи възможно окончателното инвестиционно решение за развитието на Northern Lights, казва Патрик Пуане, председател и главен изпълнителен директор на френската компания.

По думите на Пуяне, „CCS е от ключово значение за постигане на въглероден неутралитет в Европа“, а и  е изцяло част от амбицията на Total за постигане на нулеви емисии до 2050 г.“.

„Улавянето и съхранението на въглерод (CCS) е важно за постигане на целите на Парижкото споразумение. "Longship" е най-големият климатичен проект в норвежката индустрия и ще допринесе значително за развитието на CCS като ефективна мярка за намаляване на емисиите, смята и министъра на енергетиката Тина Бру. Тя допълва, че Northern Lights е първият по рода си, предлагащ решение за намаляване на емисиите от индустриални
източници в Норвегия и Европа.

Northern Lights е предназначен да предоставя услуги на емитентите на промишлени емисии, които трябва да предприемат действия по отношение на тези емисии, които да се избегнат.

Equinor, Shell и Total взеха инвестиционно решение за участие в проекта за транспорт и съхранение на CO2 през месец май 2020 г. Партньорите по проекта вече са в процес на създаване на съвместно предприятие, което ще отговаря за всички дейности по проекта, включително бизнес развитието. Проектът Northern Lights (Северно сияние) включва разработването и експлоатацията на съоръжения за транспорт и съхранение на CO2, отворени за трети страни. Това ще бъде първата трансгранична инфраструктура за транспорт и съхранение на СО2 с отворен код и ще предлага на европейските промишлени компании  възможност да съхраняват своите CO2 безопасно и постоянно под земята. Първата фаза на проекта ще бъде завършена през 2024 г. Тя е с капацитет до 1,5 милиона тона CO2 годишно.

След като CO2 бъде уловен на сушата, той ще бъде транспортиран от нови, специално проектирани за случая кораби и инжектиран за постоянно съхранявани на 2600 метра под морското дъно на Северно море. Съоръженията трябва да заработят през 2024 г. Терминалът за приемане на CO2 ще бъде разположен в помещенията на индустриалната зона Naturgassparken в община Øygarden в Западна Норвегия. Лиценз за експлоатация EL001 "Aurora" е връчен през януари 2019 г. През март 2020 г. е подготвено съхраняващото съоръжение. Има планове за увеличаване на капацитета до 5 милиона тона годишно.

Общите инвестиции в Longship се оценяват на 17,1 млрд. норвежки крони. Това се отнася и за трите проекта. Експлоатационните разходи за 10 години се оценяват на още 8 млрд. норвежки крони или общата стойност излиза 25,1 млрд. норвежки крони (приблизително 2,8 млрд. щатски долара). Държавната част от тези разходи се оценява на 16,8 млрд. норвежки крони.

 

Northern Lights
улавяне и съхранение на СО2
CCS
Total
Shell
Equinor
По статията работи:

3E news