СО2 и цената на природния газ продължават да се повишават

Енергетика / Свят
3E news
840
article picture alt description

Стойността на квотите за въглероден двуокис – СО2 в Европа затвърждават тенденцията си за ръст. След като пръв път преди пет дни стойността на договорите за декември удариха над 50 евро за тон, увеличавайки се над два пъти в сравнение с нивото до началото на пандемията от коронавируса, в понеделник 10 май вече са на ниво от 51.82 евро за тон.

От  декември миналата година цените на квотите бележат възходяща тенденция, а това тревожи големите потребители и енергоинтензивните индустрии. Анализаторите отбелязват необходимостта от наличието на ефективна стратегия от страна на потребителите за диверсификация на консумираната електроенергия. Те виждат такава възможност в ефективното използване на собствени възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), но подчертават  ролята на договорите за изкупуване на електрическа енергия (англ. Power Purchase Agreement – PPA), чрез който се урежда отношенията между производителите и купувачите на електрическа енергия. Засега обаче голяма част от потребителите изглежда не са готови за това, особено в сектора на енергоинтензивните индустрии. Високата цена на емисиите прави пазара на електроенергия като цяло непрогнозируем, въпреки опитите за хеджиране на риска от страна на големите потребители.

На този фон притеснение продължава да поражда и повишаващата се цена на природния газ на TTF. Ръстът на спотовата цена на газа, отчетен в средата на януари все повече притеснява участниците на пазара. В последния работен ден на април, по данните на ICE цената на фючърсите на TTF за юни бяха на ниво от 23.300 евро за MWh.  В ранния следобед на 10 май, цената на TTF вече е на ниво от 25.00 евро за MWh, увеличавайки се със значителните 4.423 %.

На този фон, нивото на запълване на европейските подземни газохранилища остава слабо, въпреки че според данните на GIE вече се наблюдават по-стабилно ниво на нагнетяване. Най-общо за газов ден 3 май нивото на запълване на европейските газохранилища е до 0.24 % или 341.1998 TWh. Конкретно за България данните сочат, че нивото на запълване вече расте до 0.41 % или 0.8498 TWh.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща