НАЧАЛО » свят

Total навлиза в сектора на офшорната вятърна енергетика във Франция

fb
3E news
fb
08-10-2020 08:40:44
fb
Изображение: Total

Френската нефтогазова компания Total става акционер с 20 % в пилотния проект Eolmed за плаваща вятърна електроцентрала, разположена в Средиземно море, край бреговете на Gruissan и близо до Port-La-Nouvelle (Occitan region).

Проектът, който е одобрен още през юли 2016 г. за 30 мегавата (MW) ще доведе до ускоряване на развитието на технологиите с плаващи вятърни централи. Total ще осъществи проекта заедно с Qair, разработчик и мажоритарен акционер на проекта, и местните му партньори. Компанията ще допринесе със своя опит по отношение на концепцията, внедряването и експлоатацията на офшорни инсталации през целия им жизнен цикъл.

По този начин Total продължава да засилва позициите си в нововъзникващият сектор на плаващите офшорни вятърни централи, в който иска да стане световен лидер. Групата присъства в Южна Корея с портфолио от 2 ГВт и с проекта Erebus за 100 MW в Обединеното кралство, който получи права за развитие за региона.

Julien Pouget, коментира намерението на компанията за навлизане в този сегмент от ВЕИ сектора. Това за пореден път демонстрира амбицията и желанието на Групата за иновации в областта на възобновяемите енергийни източници, казва той. По думите му „плаващите вятърни централи са много обещаващ сегмент, а Total има богат опит в офшорните вятърни проекти“.

„Заедно с партньора в този проект Qair разполагаме с необходимите ресурси за посрещане на технологичните и финансови предизвикателства“, допълва Julien Pouget,

По думите на Pouget проектът Eolmed е в основата на стратегията за развитие на ВЕИ в региона Occitanie (Region's), което се подкрепя от местните партньори.  Това също така демонстрира амбицията на Qair да стане основен играч в плаващата офшорна вятърна енергия в Европа.  Чрез обединението с Total, Qair засилва техническата си експертиза по отношение на осъществяването на проекта Eolmed, а и за бъдещи плаващи вятърни проекти. " добавя от своя страна Louis Blanchard, главен изпълнителен директор на Qair.

Като част от амбицията за постигане на нулеви емисии до 2050 г., Total формира портфолио от дейности в областта на електроенергията, по-специално в сектора възобновяемите източници на енергия, които могат да представляват до 40% от продажбите й до 2050 г. До края на 2020 г. брутната мощност за производство на електроенергия в световен мащаб ще бъде около 12 ГВт, включително около 7 гигавата възобновяема енергия. С цел да достигне 35 ГВт производствен капацитет от възобновяеми източници до 2025 г., Total ще продължи да разширява бизнеса си, за да се превърне в един от световните лидери в областта на възобновяемите енергийни източници.  

 

Total
вятърни плаващи електроцентрали
вятърна енергетика
По статията работи:

3E news