IRENA се ангажира с модернизиране и обновяване на световния хидроенергиен капацитет

Енергетика / Свят
3E news
1025
article picture alt description

Членовете на IRENA и представителите на частния сектор обединяват усилия за модернизиране и обновяване на съществуващия хидроенергиен парк по целия свят. Това е един от резултатите от третата среща от Рамката за сътрудничество в областта на хидроенергията на IRENA. На проведената виртуална среща са участвали над 100 души от 50 държави, съобщават от международната организация.

„Хидроенергетиката ще бъде елементът от критично значение  за декарбонизиране на енергийните системи“, заяви генералният директор на IRENA (Международна агенция за възобновяеми енергийни източници) Francesco La Camera, подчертавайки ролята хидроенергията не само като чиста електрическа енергия, но и като доставчик на гъвкавост за интегрирането на значителен дял от възобновяемите източници, известни с променливия характер на производството на електричество.

Въпреки че хидроенергията традиционно е източник на базово натоварване, тя все повече се използва като върхов капацитет и източник за гъвкаво производство и енергийни услуги, управление на водите и осигуряване на ползи със социално-икономическо значение.

С 43%, хидроенергията представлява най-големият дял от инсталирания възобновяем капацитет днес по последни данни на  IRENA. Въпреки че се предвижда осъществяването на голям брой хидроенергийни проекти, глобалният брой от водноелектрически централи застарява.  Значителна част от настоящите мощности се дължат централи, на път да бъдат спрени или на такива, които имат нужда от обновяване.

Приблизително 50% от изградените хидроенергийни мощности са над 30 години.

Прогнозата за световния енергиен преход на IRENA предполага, че глобалният водноенергиен капацитет ще трябва да се удвои до 2050 г., за да се постигне целта за намаляване на затоплянето от 1,5 градуса по Целзий според Парижкото споразумение.

През 2021 г. вече няма оправдание за липса на добри екологични практики в хидроенергийния сектор ”, смята Eddie Rich, главен изпълнителен директор на Международния воден енергиен алианс ( International Hydropower Alliance, IHA). С цел управление на глобалната хидроенергийна програма IHA инициира Декларацията от Сан Хосе за устойчива водна енергия, която ще бъде одобрена от Световния хидроенергиен конгрес през септември и представена на COP26 в Глазгоу през ноември.

Според Eddie Rich , чиито думи цитират от IRENA,  „Декларацията ще се стреми да постави устойчивите водноелектрически централи като основен елемент в борбата с изменението на климата, като е ясно, че добрите практики за устойчивост трябва да бъдат с минимални очаквания за бъдещето.“

Предвид дългите срокове за планиране и строителство, необходимостта от спешно добавяне на хидроенергиен капацитет носят предизвикателства по отношение на осигуряването на  инвестиции, финансова жизнеспособност чрез  осигуряване на справедливи пазари и възнаграждения, необходимост от осигуряване на устойчивост, технологични иновации, пазари и бизнес модели, ефективност на подобренията, както и по-интегрирано планиране. За да се запълнят съществуващите пропуски в глобалната хидроенергия, Рамката за сътрудничество в областта на водноелектрическите централи ще идентифицира държавите „шампиони“, които са водещи по ключови теми, касаещи  водноелектрическите централи, и ще помогне за подготовката на конгреса за водноелектрическата енергия, организиран от Коста Рика.

Освен модернизацията и обновяването на съществуващите централи, ще бъдат поставен акцент и върху помпените водни централи, политиката и пазарните рамки и устойчивостта на хидроенергията.

Следващата рамка за сътрудничество е насрочена като среща на високо ниво в Световния хидроенергиен конгрес.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща