BHP обединява нефтогазовият си бизнес с австралийската Woodside Petroleum

Енергетика / Свят
3E news
436
article picture alt description

Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Group Ltd. Обединява нефтогазовият си бизнес с австралийската Woodside Petroleum Ltd.
Обединената компания ще влезе сред десетте най-големи в света независими енергийни компании, а също така и сред най-големите производители на втечнен природен газ (LNG), се казва в съобщение на BHP.

Според условията на сделката Woodside ще пусне нови акции, които ще бъдат разпределени в полза на акционерите на BHP. В резултат, последните ще притежават 48 % от обединената компания, а акционерите на Woodside – 52 %.

Компаниите очакват, че икономията от разходите в резултат на сливането ще съставлява над 400 млн. долара годишно благодарение на оптимизацията на корпоративните процеси и системи, използването на предимствата от окрупняването на бизнеса, а също така и от повишаването на ефективността на капиталовложенията. 

Страните планират да затворят сделката през второто тримесечие на 2022 година. 

Освен това BHP обяви днес и намерението си да промени корпоративната структура, отказвайки се от две главни компании в полза на една – BHP Group Ltd. С първично листване в Австралия.

Сега BHP има две главни компании – BHP Group Ltd., акциите, на която се котират на Австралийската фондова борса (ASX) и BHP Group Plc., листвана в Лондон.

Преминаването към единна корпоративна структура „ще направи компанията по ефективна и гъвкава, а също така ще има и по-силни позиции за по-нататъшен ръст“, заявява главният изпълнителен директор на BHP Майк Хенри. 

Акционерите на BHP ще разгледат въпроса за промяна на корпоративната структура в полза на една компания на събрание, което ще се състои през първото полугодие на 2022 г.Ако тази стъпка бъде одобрена, акционерите на BHP Plc ще получи за всяка акция на компанията по една от BHP Ltd.

Предполага се, че акциите на едната от компаниите BHP Ltd. Ще се търгува, освен на ASX, на борсите в Лондон, Йоханесбург, а ADR – в Ню Йорк. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща