30 европейски компании стартират интегрирана програма за производство на зелен водород по цена от 1,5 евро за килограм преди 2030 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
3463
article picture alt description

Тридесет европейски компании и организации от енергетиката и други сектори на икономиката обявиха старта на програма за  „интегрирана верига за създаване на стойност за доставка  на зелен водород в цяла Европа на цената на изкопаемите горива“.

Целта на програмата HyDeal Ambition е осигуряване на доставка на 100 процента зелен водород в цяла Европа на цена от 1,5 евро за килограм (включително транспортиране е съхранение) до 2030 година.

Зеленият водород ще започне да се произвежда с електролиза в Испания, на Пиренейския полуостров през 2022 година. През 2030 година инициативата смята да използва за тези цели 95 ГВт слънчева енергетика и 67 ГВт  електролизатори. Те ще осигурят възможност за производство на 3,6 млн. тона зелен водород годишно, което „се равнява на 1,5 месечно потребление на петрол във Франция“. Водородът ще се доставя до потребители от секторите на енергетиката, промишлеността като се транспортира  чрез мрежа за пренос и съхранение на газ. Планира се географията на доставките да се разширява поетапно. Ще се стартира от Испания и югозападна Франция, а след това ще се премине към източната част на Франция и постепенно – към Германия.

В изявлението се отбелязва, че цената на зелената енергия, който ще плащат потребителите, ще е на ниво на изкопаемите горива, „което прави прехода към въглеродно неутрална икономика очевидно перспективен“.

Сред участниците в HyDeal Ambition са:
Разработчиците на проекти за слънчева енергетика DH2 / Dhamma Energy (Испания), Falck Renewables (Италия), Qair (Франция);
Производители на електролизатори, инженеринговите компании:
McPhy Energy (Франция), VINCI Construction (Франция);
Газотранспортните компании: Enagás (Испания), OGE (Германия), SNAM (Италия), GRTgaz (Франция), Teréga (Франция);
Енергийните и промишлени групи: Gazel Energie, дъщерна компания EPH (Франция), Naturgy (Испания), HDF Energie (Франция);
Инфраструктурните фондове: Cube, Marguerite, Meridiam;
Консултантските компании и банки: Европейска инвестиционна банка, Corporate Value Associates (CVA), Clifford Chance, Cranmore Partners, Finergreen, Envision Digital, Energy Web.

По-рано испанските Enagas и Naturgy (участници в HyDeal Ambition)  се обединиха, с цел да построят, според тях „най-големият в Испания завод за производство на зелен водород в обем от 9000 тона годишно. Електролизатор с мощност от 60 МВт ще се захранва от слънчеви централи с мощност от 400 МВт.

HyDeal Ambition обединява перспективно мислещи изпълнителни директори и предприемачи, които споделят решимостта за ускоряване на енергийния преход. HyDeal Ambition представлява цялостна индустриална екосистема, обхващаща цялата верига на стойност на зеления водород (добив, транспортиране, преработка, финанси), което е резултат от двугодишен опит в изследвания, анализ, моделиране, проучвания за осъществяване и разработването на договори. HyDeal Ambition дава възможност за производство и доставка на конкурентен екологично чист водород в Европа“, казва представителят на HyDeal Thierry Lepercq.

Marcelino Oreja от Enagas обръща внимание на необходимостта от ефективна енергийна инфраструктура.

В настоящия момент проектът е във фаза на стартиране на редица проекти и партньорства, в които участват няколко от 30-те организации, влизащи в HyDeal Ambition. Очаква се, че първият проект ще започне през тази година в Испания с пуска на портфолио от слънчеви електроцентрали с общ капацитет от около 10 ГВт.

Това не е първата инициатива от подобен род. В края на миналата 2020 година седем компании ACWA Power, Iberdrola, CWP Renewables, Envision, Ørsted, Snam и Yara създадоха коалицията Green Hydrogen Catapult. Организацията обяви намерението си за разполагане на мощности от 25 ГВт за производство на водород на основата на възобновяеми енергийни източници през 2026 г. с цел намаляване на разходите за производството на горивото до ниво под 2 долара за 1 килограм зелен водород, което отговаря и на целите на новия консорциум.

За отбелязване са високите цели на HyDeal Ambition. Особено като се има предвид, че водородната стратегия на Европа предвижда строителството на 40 ГВт електролизатори през 2030 г. В това число и водородната стратегия на Испания – 4 ГВт електролизатори през 2030 г., а също и водородната стратегия на Франция за 6,5 ГВт през 2030 г.

Сега HyDeal говори за задействане на капацитет от 95 ГВт Испания, която е ключов участник в инициативата планира да увеличи фотоволтаичните си производствени мощности само до 37 ГВт през 2030 г. Така че как точно ще се реализира този колосален проект остава да се разбере в бъдеще.

Вижте също: Enagas и Naturgy с проект за най-големия завод за зелен водород в Испания

Испанската Endesa ще изгради 340 електролизатора, захранвани от 2000 МВт мощности от ВЕИ

 

Още по темата: https://www.enagas.es/enagas/es/Comunicacion/NotasPrensa/11_02_2021_NP_Hy-deal_Ambition_ENG

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща