НАЧАЛО » свят

„Нафтогаз Украйна“ отчита рекордна загуба

fb
3E news
fb
25-04-2021 09:37:57
fb
източник: архив

Компанията „Нафтогаз Украйна“ е подала за разглеждане от Министерство на икономическото развитие на Украйна проекта за финален план, в който са отразени предварителните резултати за 2020 година, съобщава РИА Новости.

Във финалния план се посочва, че газовата компания е понесла загуби от почти 430,5 милиона долара или 11,8 милиарда гривни.

Уточнява се, че украинският газов монополист е концентрирал в ръцете си финансови потоци от 300 млрд. гривни, без „дъщерните компании“. Това е почти една четвърт от държавния бюджет на страната, а също и местните бюджети.

Както съобщава изданието, във финансовия план на „Нафтогаз“ през 2020 г. е била планирана печалба от 11,5 млрд. гривни. Авторът на материала Валерий Михайлов смята, че такава печалба е била одобрена, за да оправдае увеличение на заплатите на служителите в предприятието, въпреки че компанията не е очаквала сериозно да достигне такива показатели. В крайна сметка планът беше одобрен през декември 2020 г., когато след резултатите от 9-те месеца украинската „Нафтогаз“ претърпя загуби от 17 милиарда гривни.

Съобщава се, че подобни финансови резултати може да са резултат от корупция. Според твърдението на автора, чийто материал публикува агенцията, „Нафтогаз“ е имал възможност да купува евтин газ, но го е закупил на завишена цена, чрез „фирми посредници“. Въпреки че цената за закупуване на газа все пак е спаднала.
В допълнение, освен покупката на газ по завишени цени, предполагаеми несъществуващи разходи за транспортиране на газ също биха могли да доведат до загуби, смята Михайлов.

Авторът на материала обяснява и финансовите показатели на „Нафтогаз“  по отношение на оборудването - закупуване употребявано оборудване се представя като „закупуване на ново“ такова.

Освен това авторът опровергава, че финансовите загуби на компанията са в резултат на пандемията. „През 2019 година нямаше пандемия, цените на газа за населението и промишлеността в Украйна бяха на рекордно ниво. „Нафтогаз“ реализира рекордна печалба от 50,6 милиарда гривни“, твърди Михайлов. Въпреки че според него печалбата от 50,6 милиарда гривни е свързана с плащането от "Газпром" на глоба от 70 милиарда гривни в полза на Нафтогаз. Съобщава се, че без глобата „Нафтогаз“ би бил нерентабилен и през 2019 г.

 

Нафтогаз Украйна
природен газ
финансов отчет
загуби
По статията работи:

3E news